A Valve műhelyében hosszú évek óta készül egy új, mesterséges intelligenciával felvértezett Counter-Strike védelem. Sokak szerint azonban nem ez a jó út.

2024.01.07. – A Valve 2023 szeptemberének végén szüntette meg a korábbi, CS:GO klienst, helyére pedig a Counter-Strike 2 lépett. A játékot már március óta tesztelhették a kiválasztottak, augusztus végére pedig minden aktív játékos megízlelhette az új motor fejlesztéseit. A Source 2 játékmotor frissítés mellett átdolgozott füstökre, megváltozott körszámokra és felújított loadoutra, vásárlási menüre készülhettek a játékosok. A motorváltás rengeteg pozitív és negatív hozadékkal járt. A Source 2 sokkal jobban kihasználja az erőforrásokat, ám ennek köszönhetően az igazán gyenge gépek tulajdonosai váltásra lettek kényszerítve. Egy azonban nem változott, továbbra is a VAC védi a CS2 szervereit.

Bár a Counter-Strike 2-ben debütált egy mechanika, mely csalás esetén megszakítja a meccseket, a detektálás maga nem változott. A legelső érdemleges anti-cheat frissítés éppen nemrégiben, január első napjaiban élesedett, melynek köszönhetően néhány, egyértelmű csalót sikerült eltávolítani a Valve szerveiről. Messze azonban a történet vége, hiszen a régóta pletykált, AI alapú Counter-Strike 2 védelemről semmilyen hír nem érkezett az elmúlt 10 hónapban. Vannak azonban olyanok, akik szerint nem is ez a jó irány.

A Valorant védelmének fejlesztője szerint a Counter-Strike 2 programozói nem jó irányt választottak

GamerDoc korábban profi játékos volt, manapság azonban a Vanguard védelemért felel többedmagával. A Valorant védelme sem áthatolhatatlan, de külsős szakértők szerint is az iparág legjobbja. Elmondása szerint azonban nem az AI védelem a megoldás a Counter-Strike 2 problémájára. Nem sokat érnek ezek a védelmek a szintén mesterséges intelligenciát bevető csalások ellen. Kernel szintű, az operációs rendszerrel együtt induló, Vanguardhoz hasonló védelmekre van szükség, mely hónapról hónapra lepi meg a csalókat.

A Vanguard manapság már könnyedén kiszűri a sokáig elfoghatatlannak hitt DMA csalásokat is. A DMA csalások magas szintet képviselnek, rengeteg védelem nem is képes ezeket szűrni. A DMA a Direct Memory Access rövidítése, általában valamilyen PCI(e) csatlakozóra kötött mikrokontrollerrel vagy egyéb eszközzel férnek hozzá a memóriához a csalások készítői, nem egy egyszerű .exe fájlról beszélünk. Ennek ellenére a Valve programozóinak munkáját sem addig érdemes bírálni, amíg nem láttuk működés közben a régóta készülő védelmet.

Ezek a Counter-Strike 2 legnagyobb hibái a profik szerint – RMR káosz?

×