A Boomer Shooter bár nem egy új kifejezés, de most hivatalosan is játékkategória lett a Steamen. Nem mellesleg egyre több képviselője van.

2024.01.05. – Ha abban a korszakban nőttél fel, amikor a számítógépes játékok kezdtek kiteljesedni, akkor lehetetlen, hogy ismernéd az olyan címeket, mint a Doom, a Quake vagy a Wolfenstein. A helyzet az, hogy ezek a játékok rengeteg szórakozást, és a videojátékozás egy új élményét, sőt korszakát hozták el: az FPS műfajt. Sajnos ahogy a játékosok, úgy ezek a játékok is megöregedtek. A nagy öregek pedig, amikor arról beszélnek egy-egy új játékmegjelenés kapcsán, hogy „bezzeg az én időmben„, azok már boomernek számítanak. (Csak szólok, hogy aki most boomerezeik, előbb utóbb ő is az lesz!)

Viszont a helyzet az, hogy ezek a klasszikus FPS játékok nem mentek ki a divatból. Az 1993-as Doomot szinte mindenen futtaták már, legutóbb például sejteken is. A műfajnak a játékiparban olyan nagy jelentősége van, amit nem lehet elvitatni. A retro-szerű játékok népszerűségük pedig nem csak hogy csökken, hanem nő. Éppen ezért az utóbbi időben visszatértek a régi grafikával rendelkező, klasszikus játékmechanikákat kínáló FPS-ek. Ezek lettek a Boomet Shooterek.

Kategória

Mostanra pedig ez egy új műfaj, vagy új játékkategória lett, amit már hivatalosan a Steam platformja is elismer. A Valve digitális áruháza keblére ölelte a retro stílust, adott neki egy kategóriát, aminek mi, nagyöregek most örülünk. A boomet shooter tehát mostanában a reneszánszát éli, ami nem csak a régi játékok újrajátszásában merül ki. Több indie fejlesztő készít szándékosan olyan FPS-t, ami úgy néz ki és olyan, mint a retro címek. Csak, hogy egy párat említsünk, ilyen a Dusk, a HROT, a Turbo Overkill is. Hol nosztalgikus pixeles grafikai, hol labirintusszerű pályák jellemzik őket, és mindig arról ismertek, hogy milyen durván lehet robbantgatni bennük az ellenfeleket.

Íme például a Dusk:

 

A boomer shooter kifejezés egyébként sokáig vitatéma volt a fórumokon. Ezeket a játékokat leginkább az X generáció játszotta (1960 és 1979 között születettek), akiket a fiatalok most boomereknek neveznek, némi rosszindulattal. Mivel ez nem teljesen egyértelmű, van aki inkább a Doomer Shootert javasolta volna, de nem ez lett, amit ráadásul a fenti Dusk egyik alkotójának köszönhetünk.

A kategória eredete

Andrew Hulshult, a kiváló Dusk zeneszerzője egy nemrég megjelent bejegyzésében lerántotta a leplet a kifejezés eredetéréről. Azt írta: „a boomer shooter kifejezés egy szerettel teli, de pimasz kifejezés volt, amit a Dusk fejlesztése során a Doom leírásaként használtunk. Így hát éltünk vele, mert vicces volt. Később egy egész lövöldözős műfajjal társították. Ma ez egy kategória a Steamen. Imádom!”

A Steam boomer shooter szekciójában megtalálhatod azokat a játékokat, amiktől úgy érzed, mintha démonok körül korcsolyáznál. Köztük van a valaha készült egyik legjobb Warhammer játék és a Hexen is, amit Phil Spencer az Activision-Blizzard felvásárlás után szeretne újjáéleszteni. Durva, mi?

Ezt láttad már?

Brutál sok film és sorozat jön az HBO Maxra – de sajnos lesznek távozók is

×