Egy PhD hallgató arra vállalkozott, hogy tovább fokozza a Doom örökségét. Ő különleges kijelző helyett a sejteket vette rá, hogy Doom játékká rendeződjenek.

2024.01.03. – Ultrahang-gép, terhességi teszt, számológép, Tamagotchi, elektromos cigi, krumpli-akkumulátor, toll, lácfűrész, bankautomata. Csak néhány példa abból a számtalan eszközből, melyeken a világ népei már futtaták az eredeti, 1993-as Doomot. A játék már nem csak a kiváló játékmenet miatt legendás, hanem azért is, mert szinte már mindenen elindították. Így aztán gyakran felmerül a kérdés: hová lehet ezt még fokozni, meddig lehet emelni a tétet? Hát, kérem szépen, lehet!

Egy kutató nemrég szó szerint sejtek segítségével futtatta a Doomot. Igen, sejteken.

Hogy mi van?

Oké, oké, a dolog nem volt valami gyors és látványos, de a lényeg, hogy a femtoszekundum (mintegy 10−15 másodperc hosszúságú lézerimpulzus) századrésze alatt sikerült rávenni sejteket arra, hogy Doom játékká rendeződjenek. Vagyis, igen, az id Software ikonikus FPS-ét lehet sejtek segítségével „futtatni”. Mindez a technológia és a biológia különöse találkozása, amit a világ Lauren Ren doktorandusznak köszönhet, az MIT-n.  Ő valahogy kitatlálta, hogy hogyan lehet E. coli sejteket használni a Doom futtatására.

 

Az Escherichia coli (röviden E. coli) baktérium törzsei általában a melegvérű állatok és az ember normál bélflórájának természetes baktériumai, ahol fontos szerepet töltenek be; részük van vitaminok (K2, B) termelésében, és jelenlétükkel általában gátolják más, kórokozó mikroorganizmusok elszaporodását. A legtöbb E. coli törzs hasznos, szervezetünk működéséhez feltétlenül szükséges.

Dióhéjban

A kutató elérte, hogy a sejtek úgy rendeződjenek, úgy alakuljanak, hogy olyanok legyenek, mint a monitorpixelek. Ezzel a játékot egy nagyon kezdtleges, biológiai módon lehet megjeleníteni. Ez gyakorlatban azt jelent, hogy az E. coli sejtek inkább megjelenítik a játékot, mint futtatják, de mégis így is lenyűgöző. Fontos, hogy ez a módszer csak 8,33 óránként képes egy képkockát megjeleníteni. Ez nagyjából azt jelenti, hogy körülbelül 600 évbe telne, míg a teljes játék elkészülne. Ezzel még a Skyrim sem tud versenyezni. Az eredeti Doom egyébként nemrég ünnepelte 30. évfordulóját. Ennyi idő alatt hová jutott?! Sejtek! Megőrülök!

Ezt láttad már?

Ezek most a legnépszerűbb böngészők – Magyarország eltér az átlagtól

×