Globális szinten új böngésző állhat fel a virtuális dobogó második fokára. A magyar felhasználók azonban teljesen más preferenciával rendelkeznek.

2024.01.02. – Webböngészőnek vagy csak egyszerűen böngészőnek hívjuk azokat a programokat, melyekkel az interneten található tartalmakat, legtöbbször weblapokat lehet megtekinteni. Ide sorolhatjuk még az internetes szolgáltatásokat is, nem csak a klasszikus érdelemben vett oldalakat. Manapság olyan komplex műveleteket is végrehajthatunk böngészőből, mint a szövegszerkesztés, programozás vagy épp multiplayer játszadozás. Az elmúlt évtizedekben rengeteg böngésző jelent meg és tűnt el a piacon, ám néhány szereplő megingathatatlan felhasználói bázisra tett szert. Hol funkciókkal sikerült bevonzani a felhasználókat, hol pedig kőkemény korlátozásokkal.

Vannak olyan weboldalak, melyek hosszú évek óta figyelik, hogy miként alakulnak a webes trendek. Voltak olyan évek, amikor a Firefox például kikerülhetetlen volt, mára azonban jóval kevesebb számítógépen találkozhatunk az ikonjával. A StatCounter minden hónapban publikálja ezeket a számokat, a nemrégiben kiadott frissítés azonban többeket is meglepett. A hosszú évek óta megingathatatlan második helyen csere történt, ráadásul két rivális operációs rendszert gyártó cég terméke esett egymásnak.

Az Edge immáron a második legnépszerűbb böngésző, de Magyarországon más a helyzet

Ha globális statisztikákat nézünk, akkor hamar leolvasható a fenti képről, hogy az Edge immáron a második helyet tudja magáénak. Ehhez az Apple saját böngészőjét, a Safarit kellett legyőznie. Kissé érthetetlen a Safari bezuhanása, ám az Edge fejlesztői az elmúlt időszakban remek munkát végeztek. Egyre több, hasznos és egyedi funkciót kap a böngésző, az sem elhanyagolható, hogy a Windows 10 és 11 szerves részét képezi, azaz telepíteni sem kell külön.

Globális böngésző statisztikák

A globális százalékos arány így néz ki:

  • Google Chrome – 65.2%
  • Microsoft Edge – 11.9%
  • Safari – 8.96%
  • Firefox 7.62%
  • Opera – 3.8%

Magyar böngésző statisztikák

Érdemes lehet azonban megvizsgálni a hazai viszonyokat is. Ebben szintén a StatCounter weboldala siet a segítségünkre. A hazai arányok így néztek ki 2023 decemberében:

  • Chrome – 63.62%
  • Firefox – 18.37%
  • Edge – 8.51%
  • Opera – 5.8%
  • Safari 3.31%

Jól látható, hogy mennyire különböznek a Magyarországon mérhető felhasználói szokások. Hazánkban a Firefox sokkal nagyobb szeletet kér magának, mint globálisan, a Safari népszerűsége pedig szinte elhanyagolható. Itthon messze nem olyan népszerűek a Mac számítógépek, mint amit globálisan lehet leolvasni, ezért kell beérnie a Safari-nak mindössze három százalékkal.

Forrás: PCFórum

Microsoft: az Edge akár évi 140 ezer forintot hagy a zsebedben

×