Mint mindennek, a mémeknek is van története és magyarázata, természetesen a Zoomer mémek között vannak kivételek.

Vannak az internet bugyrában olyan kifejezések, melyekkel néha nem vagyunk pontosan tisztában. Ha neked is keveset mondanak a Boomer, Zoomer, Doomer, Bloomer kifejezések, akkor jó helyen jársz: most ezt fogjuk kitárgyalni, sőt arra keressük a választ,

hogy te melyik generációhoz tartozol.

Az Boomer meme egy karakter megszületésével kezdődött még 2010-ben. Egy lengyel fórumtag alkotta meg, akinek Wojak volt a felhasználóneve. A karakter egy melankolikus, magányos embert ábrázolt, ami hirtelen nagyon népszerűvé vált.

A bevezetőből kiderült, hogy ma a generációkról, és az ez alapján megalkotott „személyiségtípusokról” lesz szó, azokról, akikből remek mémeket csináltak. Biztosan sokan ismeritek már ezeket a kifejezéseket, ugyanakkor lehet, hogy van, akinek még fogalma sincs róla mik ezek, vagy maximum látta valahol. Egyik sem ciki.

Tehát, Doomerek, Boomerek, Zoomerek és a Bloomerek? Hogy mi?

Ahogy ezt már pedzegettem korábbi soraimban, ezek nem teljesen korszakhoz köthető csoportok, inkább társadalmi-szociológiai szempontból lettek megalkotva. Minden generációban megtalálható a másik csoport tagja is, hiszen rengeteg ember megannyi gondolkodásmóddal bír. Szóval hiába született valaki a Boomer „korszakban”, attól még a személyisége lehet Bloomer, illetve hiába született valaki Zoomer korszakban, ha a személyisége Boomer.

Tudjátok mit? Haladjunk sorban…

(Baby) Boomerek – 1946-1964 között születtek

A „baby boomer” kifejezés a második világháború vége és az 1960-as évek közepe között született, demográfiailag nagy létszámú generáció tagjaira utal. Nagy számuk és a fellendülő gazdaság alatti pályafutásuk során kialakult viszonylagos jólétük miatt a baby boomerek gazdaságilag befolyásos generációnak számítanak. Ám ugyanakkor, mint mondtuk, nem lehet ennyivel beskatulyázni az itt szereplőket… Ők leginkább azok, akik „nem tudnak semmiről”, és nézeteik elavultak, nem érdekli őket a modern világ.

Gen X – 1965 és 1980 között születtek

Az X generáció (vagy röviden Gen X) a baby boomereket követő és az ezredfordulósokat megelőző „osztály”. A kutatók és a népszerű média az 1960-as évek elejét-közepét használja kezdő születési évként, az 1970-es évek végét-az 1980-as évek elejét pedig befejező születési évként, és a generációt általában az 1965 és 1980 között születettekként határozzák meg. A Gen X sem sokban különbözik az imént leírtaktól, és ugyanúgy itt is megtalálhatók a bloomerek, vagy akár a doomerek, és a boomerek is.

Gen Y/Millenials/ Ezredfordulósok – 1981 és 1996 között születtek

A Millennials, más néven Gen Y, vagy az ezredfordulósok, az X generációt követő és a Z generációt megelőző demográfiai csoport. A kutatók és a média az 1980-as évek elejét használja kezdő születési évként, és az 1990-es évek közepét és a 2000-es évek elejét befejező születési évként, a generációt jellemzően az 1981 és 1996 között születettekként határozzák meg. Meglepő, de ebben a korosztályban igen sok boomer található, hiszen mára szinte divat lett visszautasítani a modern világot – legalábbis ebben a korosztályban.

Zoomerek/ Gen Z – 1997 és 2012 között születtek

A Z generáció (vagy röviden Gen Z), a köznyelvben zoomerekként is ismertek, az ezredfordulósokat követő és az Alfa generációt megelőző csapat. A kutatók és a média az 1990-es évek közepét-végét használja kezdő születési évként, a 2010-es évek elejét pedig befejező születési évként. A Z generáció legtöbb tagja a Gen X gyermeke. A Gen Z tagjai az első olyan társadalmi generáció, amely az internethez és a digitális technológiákhoz való hozzáféréssel nőtt fel, ezért a Z generáció tagjait „digitális bennszülötteknek” nevezik. Imádják a technológiát, az internet többnyire az otthonuk, mintha csak „így” születtek volna, és ők boomereznek le téged a lehető leghamarabb.

Gen Alpha – 2013 – napjainkig

Az Alpha generáció (vagy röviden Gen Alpha) a Z generációt követő „osztag”. A kutatók és a média a 2010-es évek elejét használja kezdő születési évként, a 2020-as évek közepét pedig befejező születési évként. A görög ábécé első betűjéről elnevezett Alpha generáció az első, amely teljes egészében a 21. században született. Az Alpha generáció legtöbb tagja az ezredfordulósok gyermeke. Mintha abszolút internetre lennének kötve.

És most, hogy megvannak az alapok, nézzük át röviden a a boomer-zoomer-doomer-bloomer meghatározásait.

Boomer: Nem érdekli a modern világ, bár szeretne része lenni, számára az ez előtti időszak a norma. Egyfajta „tudatlanságban” él. Nincs képben a mémekkel, és megkérdezi, hogy ki szerepel a videón, ha megmutatod neki a cuki kisgyermekes neten terjedő videót.

Zoomer: A boomer tökéletes ellentéte, nem érdekli mit mondanak neki, vagy mit kellene tennie, a viselkedését és az életét többnyire az online trendek alakítják és irányítják. Csak a legkorszerűbb dolgok érdeklik igazán, imádja az Instát meg a TikTokot.

Doomer: Ma „mindenki” Doomer akar lenni… A meg nem értett, az „otthontalan”, a kívülálló. Ő lesz az, aki a családi ebéden a sarokban ül a legsavanyúbb arccal és utál mindenkit. Nem lát értelmet az életben, az Urban Dictionary szerint úgynevezett önkéntelen cölibátusba sodródott.

Bloomer: Ahogy már a névből is láthatjuk, virágzó, mindig boldog, pozitív életszemléletű személyiségek. Valószínűleg ő indítana egy motivációs weboldalt. Ha valami nem megy, ő akkor is a megoldást és a további lehetőségeket keresi.

Pár videó, ami híres lett ezen mémek miatt:

A Doomer életstílus

 

A Doomer, aki végül Bloomer lett.

 

Az okay boomer girl, aki felrobbantotta a Twittert.

 

Most, hogy igy tisztáztunk mindent, melyik csoportba sorolnátok magatokat?

https://leet.hu/shop/back2school/

×