Az ADATA XPG Project NeonStorm SSD önálló vízhűtéssel akár 14 000 MB/s olvasási és 12 000 MB/s írási sebességre is képes.

2023.01.05. – Akinek igazán fontos, hogy a játékok minél jobb teljesítmény mellett fussanak PC-n, jól tudja, hogy ma már egy kiváló SSD elengedhetetlen. Az SSD-k kiválasztása pedig szintén nem könnyű feladat, ugyanis mind az operációs rendszer, mind a játékok szemponjából jelentősége van a sebességnek és a minőségnek. A legjobb belépő szintű SSD-kről ezért nem árt többet tudni.

Ahogy a PCIe Gen5 megjelenésével az SSD-k sebessége jelentősen megnőtt, a hűtés és hőelvezetés is komoly gondot jelentett. Ma már gyakoriak a PCIe Gen5 M.2 aktív hűtésű SSD-k, bár ebben is vannak innovációk. Láttunk már olyan megoldásokat is, amik hasonlóak a CPU hűtéséhez. A CES 2024-en az ADATA viszont olyat mutat majd, amit nagyon ritkán látunk.

Vízhűtéses SSD

Az XPG Project NeonStorm PCIe Gen5 M.2 igazán látványos, beépített folyadékhűtéses kialakítással érkezik. Az ADATA meghajtója tehát egy teljes hűtőrendszert kapott, szóval ember legyen a talpán, aki ügyesen be tudja tenni az alaplapba úgy, hogy elférjen a CPU hűtés mellett. A rendszer egy aluminium vázat kapott, első és hátsó ventilátorokkal, kombinálva az AIO folyadékhűtést a ventilátoros aktív hűtéssel.

„A Project NeonStorm az első M.2 SSD az iparágban, ami vízhűtést és ventilátorokat vezet be”írja az ADATA. „Miután a hűtőfolyadék elnyeli a hőt, átadja a hőt az alumíniumötvözetből készült csöveknek, amelyek aztán a hűtő két végén találaható ventilátorokon keresztül adják le a hőt, így egy teljes hűtési rendszer jön létre.”

A leírás szerint a Project NeonStorm meghajtó akár 14 000 MB/s olvasási és 12 000 MB/s írási sebességre is képes. Az ADATA hozzátette, hogy a kialakítás legalább 10%-kal jobb hőelvezetést biztosít, mint a folyadékhűtés nélküli SSD-k. És amúgy jól is néz ki. Az gyártó több változatot is tervez, akár 8 TB-os kapacitással, ami bőven elegendőnek kell legyen minden játékosnak. Ez az egyik legmenőbb PCIe Gen5 konstrukció, amit eddig láttunk, amiről többet majd a CES 2024-en mondanak. Valóban az egyetlen aggasztó dolog vele kapcsolatban a mérete lehet, de az ADATA nem említi sehol, hogy ez gondot okozhat.

Ezt is érdemes megnézni:

Villámgyors ez az új SSD, de a hűtőjét még a processzor is megirigyelné 

×