Az MSI frissen bejelentett adattárolója elképesztő sebességgel rendelkezik. A sebességnek azonban nagy ára van, brutális hűtőborda került az SSD-re.

2023.12.19. – Az SSD-k megjelenése egy csapásra két „problémát” is megoldott annak idején. Egyrészt a mozgó alkatrészek hiánya miatt síri csöndben teszik a dolgukat. Másrészt pedig a HDD-khez képest sokkal gyorsabb írási, olvasási sebességeket érhettünk el a segítségükkel. A tendencia azóta is folytatódik, manapság már a PCIe NVMe csatlakozós egységek uralják a piacot. Már a belépő szintű alaplapokon is találunk 1-2 bővítőhelyet, az árkülönbség pedig elhanyagolható az alsóbb kategóriában a SATA kialakításhoz képest.

A PCIe Gen 3.0-ás SSD-k is elképesztően fürgék voltak a 3500 MB/s körüli olvasási, írási sebességeikkel. A negyedik generáció aztán duplázni is tudta ezt az értéket. Ekkor azonban már komoly tényezővé vált a melegedés, éppen ezért rengeteg Gen 4 példányon találhatunk hűtőbordákat. Néhány esetben okozott csak (szerelési) kellemetlenséget a passzív hűtés, továbbra is némán dolgoztak a gépekben. A PCIe Gen 5 sebesség azonban már komoly áldozatokkal jár az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján. A fenti videóban a japán piacra szánt, 2TB-os, CFD márkájú háttértárat pillanthatjuk és hallgathatjuk meg, mely 2023 februárjában mutatkozott be. Az első tapasztalatok alapján a ventilátor hangosabb, mint az Intel Core i7-13700-ra szerelt gyári hűtő. Úgy tűnik, hogy ez lehet az irány.

Villámgyors az MSI új SSD-je, de a hűtőt még a processzorunk is megirigyelné

MSI SSD

SPATIUM M570 PRO FROZR

A képen látható bestia a SPATIUM M570 PRO FROZR nevet viseli magán. Nézzük is a legfontosabb specifikációkat:

  • 12 GB/s szekvenciális olvasási és írási sebesség, mely munkaállomásokban és tartalomgyártóknál villoghat igazán
  • 1 TB, 2 TB és 4 TB kapacitások, az alsó kategóriával ellentétben itt már nem kell finomkodni a mérettel
  • Egy elképesztően nagy és ormótlan, de cserébe passzív hűtő került az egységre 

Úgy tűnik ilyen sebességek mellett jelenleg két út áll a gyártók előtt. Vagy egy kisebb, de aktív hűtőt szerelnek fel az egységekre vagy a fentihez hasonló hangtalan, ám kifejezetten nagy méretekkel rendelkező hűtőbordát pakolnak az SSD-kre. Egyik út sem optimális, ám a Gen 5 SSD-ket jelenleg leginkább csak az óriási nyers adatokkal, például videókkal dolgozó felhasználók számára ajánlják a gyártók, a többiek nem igazán profitálnak a generációs ugrásból.

Forrás: Videocardz

Ezeken a Sony tévéken megszűnik a Netflix 2024-ben

×