Aligha bontottak pezsgőt a Disney márvány asztallapos tárgyalóiban. Hosszú idő után 2023-ban lelökték őket a dobogó tetejéről.

Gábor János

2024.01.03. – Már nem a Disney a világ legsikeresebb filmstúdiója, pedig 17 filmet küldtek moziba 2023-ban, köztük olyanokat, mint A galaxis őrzői: 3. rész, az Indiana Jones és a sors tárcsája vagy éppen A kis hableány. A nagy címek ellenére mégis akadt egy filmstúdió, ami ezeknél a moziknál jóval kevésbé sikerre esélyes sztorikat dolgozott fel, de az óév győztese tudott lenni.

Forrás: Disney

A Variety közölte: a Disney 2015 óta folyamatosan a legsikeresebb filmstúdió a világon, vagyis nem volt még egy produkciós cég, ami legalább akkora bevételt tudott volna termelni évről évre, mint a Miki egeres óriás. Ez idén megváltozott, elsősorban egy gyilkos robotbabának, egy atomfizikusnak és egy csőszerelőnek, vagyis a M3GAN-nak, az Oppenheimernek és a The Super Mario Bros. Movie-nek köszönhetően. Az ezeket gyártó Universal Pictures nyolc év után búcsúztatta a dobogó tetejéről a Disney-t, összesen 4,907 milliárd dolláros bevétellel, hiszen a konkurens „csak” 4,827 milliárd dollárt kotort össze. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy az új győztes 24, míg a korábbi király 17 mozifilmet adott ki 2023-ban. De a győzelem akkor is győzelem.

Bukta az éllovas címét a Disney

Nem csak az összesített listán hozott magához képest gyengébb teljesítményt a Disney, hiszen hosszú-hosszú ideje 2023-ban történt meg először az is, hogy a világ legnagyobb bevételét hozó három filmből egyet sem ők mutattak be. Az óév top három mozija a Warner Bros. Barbie-ja (1,4 milliárd dollár), valamint az Universal The Super Mario Bros. Movie-ja (1,3 milliárd dollár) és Oppenheimerje (950 millió dollár). A Variety úgy véli, hogy a Disney olyan kevésbé sikeres filmek miatt veszítette el vezető pozícióját, mint az elvárt eredménynél jóval szerényebben muzsikáló A Hangya és a Darázs: Kvantumánia, Marvelek és a Kísértetkastély. Az oldal hozzáteszi: nem kevés problémát okozhatott a stúdiónak az is, hogy a filmjei a más vállalatoknál általános költségvetésekhez képest nagyon drágán készülnek.

A sorozataikkal azért szépítenek:

Nagyot megy a Percy Jackson – ez lehet a Disney Stranger Thingse

×