Meglepő, de nem szerzői jogi okok miatt kellett hozzányúlni a vérmocskos Mickey egeres játékhoz: az Infestation 88-cal ennél is nagyobb baj volt.

Gábor János

2024.01.03. – A Nightmare Forge Games 2024 január 1-jén, vagyis aznap jelentette be az Infestation 88 című Mickey egeres horrorjátékot, hogy a karakter elődje közkinccsé vált. A Disney ikonjának első és eredeti verziója, Steamboat Willie mostantól szabadon feldolgozható más művekben, de ügyelni kell rá, hogy nem hasonlíthat a filmes cég verzióira. Mivel a fejlesztők már egy nappal a bejelentés után címet módosítottak, azt gondolhatnád, hogy szerzői jogi okokból siklott félre valami. Pedig nem.

A Mickey egeres játék neonáci jelképet használt

A stúdió akaratlanul, de nagyon nagy hibát vétett, amit elég hamar kiszúrt az internet népe. Bár a Nightmare Forge ügyesen ragadta meg a lehetőséget, hogy a Micimackó: Vér és Méz mintájára – csak éppen videojáték formájában – feldolgozzon egy szerzői jogi védelem alól kikerülő karaktert (jelen esetben Mickey egér eredeti figuráját), a cím mellé ment. De hol a hiba? Nos ott, hogy a 88-as szám (ami a cselekmény idejére, vagyis a ’80-as évekre akar utalni) neonáci szimbólumként is értelmezhető.

A 88-as számot valóban előszeretettel használják neonáci szervezetek, a II. világháborút kirobbantó diktátort éltető „Heil Hitler” felkiáltás szimbólumaként. A magyarázat: a „H” az ábécé nyolcadik betűje, így a kétjegyű számot „HH”, vagyis „Heil Hitler” mögöttes jelentéssel ruházták fel a szélsőséges mozgalom hívei.

„Sajnos a játék bejelentésekor nem voltunk tisztában a 88-as számmal kapcsolatos további implikációkkal. A játékunk az 1980-as években játszódik, az 1988-as évszámot egyszerűen a játékunk grafikájában szereplő szimmetrikus dizájn miatt választottuk. Ezért a 88 szigorúan az 1988-as évet jelképezi [a stúdió olvasatában] – semmilyen további jelentéstartalmat nem kívánunk kifejezni” – magyarázta a félreértést a fejlesztő cég az X-en. Gyorsan hozzátették, hogy tényleg nem a neonáci mozgalmak támogatása vezérelte őket:

„elnézést kérünk a tudatlanságunkért, és nagyra értékeljük, hogy felhívták rá a figyelmünket, így azonnal cselekedhettünk”.

A várhatóan idén érkező és korai hozzáférésben a Steamen megjelenő Mickey egeres játék egy kooperatív túlélő horror lesz, amiben többedmagaddal nyomozol majd egy rejtélyes fertőzés után, az 1980-as években.

Itt írtunk róla bővebben és előzetest is mutattunk:

NAGYON PARA Mickey egeres horrorjáték érkezik, erős idegzetűeknek

×