Szabad a rablás Miki egér első változatára a jövő évtől, így akár a Micimackó horrorhoz hasonló sztorik is készülhetnek vele. Há-há.

Gábor János

2023.12.18. – Majd’ 100 év elteltével 2024-ben közkinccsé válik Miki egér – legalábbis a rajzfilmfigura 1928-as változata, vagyis Steamboat Willie, ami már nagyban emlékeztetett arra, amivé a karakter a Disney bábáskodása alatt változott. A világ egyik legnépszerűbb rajzfilmhősének helyzete kissé bonyolult, mivel a Disney-n kívüli művészek és alkotók a jövő évtől tényleg szabadon hozzányúlhatnak, de csak a legkorábbi formájához, ami felett a filmes cégbirodalom nem gyakorol szerzői jogokat. A felhasználása tehát nagyon korlátozottan megoldható, ám, mint emlékezetes, a paródia jegyében ezt a South Park is remekül megoldotta. Há-há.

Forrás: South Park

Az AP-nak az a Jennifer Jenkins jogászprofesszor nyilatkozott a közkinccsé váló Miki egérről, aki publikációban szedte össze, hogy mi minden vált szabadon felhasználhatóvá ebben az évben. A művek hosszú sora 2024 január 1-jétől újabb címekkel és karakterekkel bővül, köztük például a Disney ikonjának elődjével, Steamboat Willie-vel. A szerzői jogok feloldása minden 1928-ban született amerikai műre is vonatkozik, mivel az USA szövetségi törvényei szerint – többszöri hosszabbítás után – 95 évig lehet jogot formálni a művészeti alkotásokra.

Forrás: Disney

„Ezt gúnyosan Miki egér védelmi törvénynek is nevezik, ami eléggé leegyszerűsítő, hiszen nem csak a Disney szorgalmazta a határidő-hosszabbítást. A szerzői jogtulajdonosok egy egész csoportja mögöttük állt, akiknek a művei közkinccsé váltak volna, és nagy hasznukra vált a 20 év extra védelem” – magyarázta a professzor a szabályozás alakulását, ami végeredményben nem óvja tovább Miki egér elődjét sem. Akár olyan ZS horrorfilmeknek is a gonosztevőjévé válhat, mint a Micimackót egy életre földbe döngölő Winnie the Pooh: Blood and Honey. Valószínűbb azonban, hogy ehhez a videojátékhoz hasonló projektekben fog szerepelni, VISZONT

az alakja semmiben sem emlékeztethet a Disney által kreált Miki egérre.

A Disney-nek is lesz hozzá néhány szava

Az AP megszólaltatta a Disneyt is. A szóvivőjük jelezte: valóban, a figurát először a Steamboat Willie rövidfilm tette ismertté, viszont azóta is a Disneyhez köti a közönség, és „ez nem fog változni azután sem, hogy a Steamboat Willie szerzői jogai lejárnak”. Magyarán: csak az 1928-as mesében szereplő pajkosabb, patkányszerű, nem beszélő hajóskapitány válik közkinccsé. „Miki modernebb változatait nem érinti a Steamboat Willie szerzői jogainak lejárta, és továbbra is vezető szerepet fog játszani a Walt Disney Company globális nagyköveteként a mesékben, a vidámparki attrakciókban és az árucikkekben” – magyarázta a szóvivő, jelezve: a vállalat árgus szemekkel fogja figyelni a Willie-t feldolgozó projekteket, hogy

„megvédje a fogyasztókat a Miki és más ikonikus karakterek [pl. a Steamboat Willie-ben szintén szereplő Minnie Mouse] jogosulatlan felhasználása által okozott zavartól”.

Annak érdekében tehát, hogy a filmes cég ne akasszon brutális pert a nyakukba, a karaktert felhasználó filmesek vagy videojátékfejlesztők szigorúan csak az egér 1928-as formájával dolgozhatnak, és még egyszer: a végeredmény semmiben sem mutathat azonosságot az utána készült Disney változatokkal.

A vállalat addig is jobban aktivizálja magát a gamingben:

Olyan fura gaming eszközön dolgozhat a Disney, hogy nem is értem

×