A Valve nemrég kiadott Steam statisztikáiból kiderül, hogy naponta több százezer pénzvisszafizetési kérelmet kap a platform.

2023.12.30. – Sajnos tényleg előfordul néha, hogy az általunk választott játék nem váltja be a hozzá fűzött reményünket. Szerencsére a Steam platformján is van lehetőség arra, hogy bizonyos feltételek mellett visszakérjük a játék árát, amennyiben nem tetszik mégsem. Hogy ezt hogyan lehet megtenni, arról már írtunk egy elég király útmutatót. Arról azonban ritkán hallunk, hogy milyen gyakran szoktak élni ezzel a lehetőséggel a játékosok. Nos, a Steam friss statisztikáiból kiderült, hogy napi szinten több százezer ilyen kérés érkezik.

Steam visszatérítés

Azt már régóta tudjuk, hogy a Steam a legnépszerűbb PC-s bolt, ami egyébként régi Windows rendszereken éppen megszűnik. A Steam persze idén év végén aztr is megmutatta, hogy melyek voltak a legjobban fogyó játékok, de pont ebből a szempontból érdekes a pénzvisszatérítés.

A Steam Charts szerint a Valve naponta több százezer visszatérítési kérelmet kap a játékosoktól. Például csak december 27-én 542.388 támogatási kérelem érkezett, amiből több mint 90%, pontosabban 504.606 kérés pénzvisszatérítés. Sajnos a Valve azt nem tette közzé, hogy ennyi kérelemből hány esetben adja vissza ténylegesen a pénzt, de általában megértőek.

További érdekesség, hogy adatforgalomban az Egyesült Államok mindenkit leköröz, még Kínát is. Az Egyesült Államok a globális Steam adatforgalom 22,9%-át teszi ki, Kína pedig 21,3%-kal szorosan követi. Az amerikai adatforgalom átlagos letöltési sebessége 99,4 Mbps. Magyarország ebben nincs lemaradásban, nálunk a letöltési sebesség 84,5 Mbps. A globális Steam forgalom 0,4 százalékát tesszük ki.

Pénz

A Steam visszatérítési statisztikái nem mellesleg egy nagyon fontos problémára mutatnak rá. Nevezetesen arra, hogy a játékosok egészen addig nem tudják eldönteni, hogy szeretnének-e valóban egy játékot, míg ki nem próbálják. Nyilvánvalóan sok esetben csupán a vásárlás után derül ki, hogy egy játék mégsem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, vagy éppen nem fut megfelelően a gépünkön. Sajnos néha a visszatérítéshez szükséges két óra is lejár, mire ez kiderül. Feltételezem, hogy sok játékos könyvtárában van olyan cím, amivel azóta sem játszik, hogy megvette.

Mindez nyilvánvalóan a stúdiók és a kiadók érdeke, hiszen így több bevételük lesz. A dologra egyébként egy régen bevált, és szép lassan visszatérő jelenség jelenthet megoldást. A demózás. Régen minden játékhoz készült demó, amivel ki tudtuk próbálni, hogy tetszik-e nekünk a játék, illetve megfelelő teljesítményt mutat a PC-n. Bár egy időre a demó eltűnt, most szép lassan kezd visszatérni PC-s platformokon és konzolokon is. A demó ugyanakkor nem minden kiadónak fekszik, hiszen a kipróbálás után talán kevesebben jutnak el a vásárlásig. Mégis sok rosszérzéstől megkíméli a játékost, főleg egy olyan korban, amikor számtalan AAA-s játék jelenik meg rettenetes állapotban.

Reméljük, hogy a demó visszatérése segít majd abban, hogy ne kelljen mindig csalódni és visszakérni a pénzt.

Ezt láttad már?

Láttál-e már fából készült tranzisztort? – Most mutatunk neked egyet

×