Kutatók kifejlesztették a világ első fából készült tranzisztorát, ami megnyitja az utat a faalapú elektronika fejlesztése és az elektronikus növények előtt.

Németh Dávid

2023. 05. 02. – Gondoltad volna, hogy processzort fából is lehetne készíteni? Ha a válasz egyértelműen nem, akkor most tévedsz, hiszen nagyon okos svéd kutatók friss hírek szerint akár ezt is megtehetnék. Az legalábbis biztos, hogy az új tranzisztorok fából készültek, bár tény, hogy sokkal nagyobbak, mint a nano-tranzisztorok.

A tranzisztorokat egyébként nagyjából 100 éve találták fel, és az elektronikus eszközök alapvető elemei. Szabályozzák az eszközökön áthaladó áramot, és teljesítménykapcsolóként is működnek. A Linköpingi Egyetem kutatói a KTH Királyi Technológiai Intézet munkatársaival közösen most kifejlesztették a világ első fából készült elektromos tranzisztorát.

„Egy eddig példa nélküli elvet találtunk ki. Igen, a fa tranzisztor lassú és nagy, de működik, és hatalmas fejlesztési potenciál rejlik benne” – mondja Isak Engquist, a Linköpingi Egyetem Szerves Elektronika Laboratóriumának vezető docense.

A kutatók által fejlesztett fa-tranzisztor folyamatosan képes működni, és képes szabályozni az elektromos áram szintjét. Sajnos azonban még nagyon lassú: a kapcsolási sebessége 1-5 másodperc. A kutatók egyébként balsafát használtak tranzisztoruk létrehozásához, mivel a szóban forgó technológiához egy szálmentes, végig egyenletes szerkezetű fára van szükség. Eltávolították a lignint, így csak hosszú cellulózszálak maradtak, amelyeken a lignin helyén csatornák voltak. Ezeket a csatornákat ezután egy PEDOT:PSS nevű vezető műanyaggal, azaz polimerrel töltötték fel, így egy elektromosan vezető fa anyagot kaptak.

A balsafa egyébként egy gyorsan és magasra növő fafaj, kifejlett egyedei a 30 méteres magasságot is elérhetik. Főként Dél-Amerika trópusi esőerdeinek északi részétől Mexikó déli részéig őshonos. Örökzöld, illetve száraz időszakban lombhullató. Ha a szárazság elhúzódik, a fatörzs átmérője (30–50 cm) kisebb lesz. A neve a spanyol balsa (ejtsd balsza, jelentése tutaj) szóból ered.

Hogy mire tudják használni?

Nos, úgy tűnik, hogy egyelőre nem teszünk majd fából készült processzort a gépünkbe, szóval a gyártóknak nem kell aggódnia. Az elképzelés viszont az, hogy ez lehetőséget adhat a hagyományos chipeknél sokkal könnyebben lebomló, környezetbarát elektronikus berendezések létrehozására.

Ez egy alapkutatás, ami megmutatja, hogy lehetséges. Reméljük, hogy további kutatásokat inspirál” – mondja Isak Engquist.

Te mit szólnál egy faprocesszorhoz a gépedben?

Ezt láttad már?

Egy PS5 kontrollerrel sikerült a mesterséges megtermékenyítés

×