A játékosoknak úgy tűnik, komoly problémájuk van azzal, hogy az Xbox AI-képpel promótálta az indie fejlesztőket a Twitteren.

2023.12.29. – Amikor az olyan AI-szolgáltatások, mint a Midjourney, a Dall-E és a ChatGPT beindultak, nem csak özönlöttek az AI-generált képek a neten, de a mai napig hatalmas vitát váltanak ki. A legnagyobb vitát az szüli, hogy a képalkotó rendszerek elvehetik a lehetőséget és a munkát az igazi művészektől, grafikusoktól. Sok videojáték-rajongó is ellenzi az AI-generált képeket a játékokban, főleg a művészi ábrázolás hanyagsága miatt. Sőt: a Steam a nyáron bannolta azokat a játékokat, amikben AI-generált képeket használnak. Így aztán, miközben pattanásig feszül a hangulat, egy óriási cégnek igen necces ilyen képet posztolnia.

AZ Xbox megtette, kapott is rendesen.

Rossz döntés

December 27-én az Xbox hivatalos Twitter fiókja arról kérdezte a rajongókat, hogy mik a kedvenc 2023-as indie játékaik? A poszt mellé egy képet is mellékeltek, hóban szánkozó gyerekekkel, „ID XBOX” felirattal együtt. Könnyű észrevenni, hogy AI-generált képról van szó, a bajszos gyerek például elég szembetűnő. Természetesen ez feldühítette a közösség egy részét, jelezve, hogy a Microsoft AI-képet használ, miközben az indie alkotókat hirdeti. A dolog kapcsán olyan heves vita alakult ki, hogy nem sokkal később a posztot törölték. Amúgy így nézett ki:

 

Mi volt a baj?

A játékosok legnagyobb problémája természetesen az, hogy miközben az Xbox az indie fejlesztőket próbálja promótálni, maguk sem tettek ebben akkora energiát, hogy legalább fizessenek egy grafikusnak a képért. Sokak szerint egyszerűbb volt AI-val csinálni egy rettenetes képet, mintsem legalább most megmutatni, hogy mire képesek az indie fejlesztők, a grafikusok, miért fontos a támogatásuk, és hogy az AI tartalmak mellett az ő munkájuk is előtérbe kerüljön. Egy AI kép helyett talán ebben a helyzetben jobb lett volna igazi grafikusra bízni a dolgot.

„Semmi sem mutatja jobban, hogy (az Xbox) „nem törődik az indie fejlesztőkkel”, mint a mesterséges intelligencia használata. Ha nem tudsz felvenni egy grafikust, hogy reklámot csináljon, akkor erősen kétlem, hogy független fejlesztőkkel máshogy bánnál” – írta egy grafikus.

„Nem hiszem el, hogy az Xbox éveket töltött a jó hírének építésével, játékok finanszírozásával, bizalomépítéssel – valódi kapcsolatépítéssel a kreatív, makacs, idealista független fejlesztőkkel -, aztán egy szörnyű AI-képet tesz közzé, hogy csak néhány dollárt spóroljon. Fizessetek a grafikákért, légyszi” – írta egy indie fejlesztő. A posztot nem sokkal a felháborodások után törölték, a Microsoft pedig nem kommentálta a helyzetet.

AI

Bár sok esetben kiderült már, hogy a játékosok általában nem szeretik az AI-generált tartalmakat a játékokban, vannak fejlesztők, akik nem ellenzik. Kazuhisa Wada, a Persona sorozat rendezője például az év elején azt mondta: az AI art hasznos lehet vázlatok készítésében, miközben különböző koncepciókat találnak ki ugyanarra az ötletre. Ugyanakkor nem gondolja, hogy az AI art helyettesítheti a grafikusokat, vagy hogy a végleges játékban használni kéne AI-képeket.

A Microsoft a múlt hónapban új AI partnerségeket jelentett be, és úgy tűnik, készen áll arra, hogy a játékfejlesztésben is többet használjon ebből a technológiából. Meglátjuk, mi lesz a vége!

Ezt láttad amúgy?

9 legendás játékklasszikus, ami már SOHA nem kapja meg a 3. részét

×