A mesterséges intelligencia által generált tartalmak egyre inkább átterjed a játékfejlesztésre is. A Steam tulajdonosa csendben bannolja ezeket a játékokat.

Régóta hallunk arról, hogy egyre nagyobb problémává válik a mesterséges intelligencia rendszerek által generált képek, művészeti alkotások megjelenése. Szinte természetes, hogy a művészek máris hangosan ellenzik az AI-tartalmakat. Ezek bár rengeteg időt, pénzt és energiát spórolnak meg a vállalatoknak, megnehezítik a valódi alkotók életét. Úgy tűnik, hogy a rendszer már a videojáték-fejlesztésben is megjelent, ami bár felgyorsítja a folyamatokat, elveheti az alkotók munkáját. Most a Steam tulajdonosa, a Valve is lépett az ügyben.

A Valve csendben betiltotta azokat a játékokat, amelyek mesterséges intelligencia által generált elemeket használnak a fejlesztés során.

A hírről a Dexerto számolt be nemrég egy Reddit bejegyzés alapján, amelyben valaki arról írt, hogy megpróbálta játékát a Steam platformra feltölteni, de nem sikerült. A készítő körülbelül egy hónappal ezelőtt megpróbált kiadni egy játékot, ami néhány „AI-generált” elemet is tartalmazott.

A Valve azonban válasz e-mailben azt írta: nem tudnak olyan játékokat értékesíteni, amihez a fejlesztő nem rendelkezik az összes szükséges joggal.

Bár igaz, hogy az AI-rendszerek széles körű alapanyagból dolgoznak a képalkotás során, az olyan cégek, mint az OpenAI, a Midjourney vagy az Adobe nem birtokolják (jogilag) a felhasznált anyagokat. A DALL-E 2 és a Stable Diffusion rengeteg szerzői joggal védett információn alapul. Az Adobe-t például jelenleg azért támadják, mert a Firefly-hoz az Adobe Stock elemeit használta anélkül, hogy az eredeti alkotókat megjelölte vagy kifizette volna.

 

A mesterséges intelligencia által generált alkotásokat azonban egyre szélesebb körben használják, így nem lehet meglepő, hogy a videojátékokban is megjelentek. A Valve nyilvánvalóan leginkább amiatt aggódik, hogy a Steamre kerülő, AI-generált alkotásokkal kiegészült játékok miatt szerzői jogi kalamajkába keverednek. Mivel a Valve nem tudja megállapítani az alkotások forrását, sem azt, hogy a fejlesztő tulajdonában vannak-e a jogok, ezért nem engedélyezi ezeket a játékokat.

Abban biztosak vagyunk, hogy az AI-által generált tartalmak kapcsán még rengeteg vita és probléma születik.

Ezt láttad?

Lecsaptak a haszonlesők a Mario Oreóra, brutális összegért árulják

×