Utolsó figyelmeztetést küldött a GTA VI-ot fejlesztő stúdiónak és árat is emelt – már ekkora összeget követel a képmása felhasználásáért.

Gábor János

2023.12.29. – Lawrence Sullivan, vagyis a Floridai Joker nem viccel: már két és félszer akkora összeget kér a Rockstar Gamestől, mint pár héttel ezelőtt. A kisstílű bűnöző – akit azért rabosítottak 2017-ben, Miamiban, mert a kocsiablakból fegyverrel fenyegette a többi autóst – mocskosul felháborodott rajta, hogy a fizimiskáját felhasználták a GTA VI előzetesében. A hasonlóság, ha nem is tökéletes, valóban egyértelmű, ám teljesen törvényes, hiszen az amerikai Fair Use Law paródiával kapcsolatos rendelkezése vonatkozik rá. A CotmanIP által idézett törvény kimondja:

„a paródia a szerzői jogvédelem alatt álló mű tisztességes felhasználása, amennyiben az a társadalmi kommentárok és irodalmi kritikák humoros formája”.

Forrás: Rockstar Games

Nos, a Floridai Joker nem nyugszik bele, hogy holmi szabályozások miatt nem jár neki pénz, így újabb videóval nyomatékosította a Rockstar felé küldött követelést. Az „utolsó figyelmeztetésében” már nem 2, hanem 5, azaz ÖT millió dollárt (több mint 1,7 milliárd forintot) követel a GTA VI fejlesztőjétől, amiért az a beleegyezése nélkül használta fel az arcát a készülő játék első előzetesében. A TikTokon közzétett új felvételen már ugyanolyan lila a haja, mint a trailerben látott változatának, és közli (egy bokor mögül belépve a képbe), hogy pont most jön az ügyvédeitől, akikkel alaposan meghányta-vetette a dolgokat, ezért emelt árat.

Final warning from Florida Joker to Rockstar
byu/mccccw inGTA6_NEW

A Rockstar Games nyilván sokkot kapott, mert eddig egyetlen szóval sem válaszolt a fenyegetésre. A vállalat jogi osztálya nyilván zuhany alatt kuporogva zokog, hogy vajon mi lesz velük, ha a Floridai Joker tényleg bíróságra citálja őket. Itt egyébként ugyanarról a csapatról beszélünk, amelyik Lindsay Lohant csuklóból szerelte le egy egészen hasonló, még a GTA V miatt benyújtott követelés kapcsán. A GTA VI hivatalosan 2025-ben jelenik meg, először újgenerációs konzolokra, vagyis PlayStation 5-re és Xbox Series X|S-re, viszont PC-re csak valamivel később érkezik.

Közben a GTA VI szivárogtató ügyében már született ítélet – nem is akármilyen:

Kórházba került a GTA VI szivárogtatója – akár egy életre bent tarthatják

×