Nem önként vonul be, hanem kényszergyógykezelésre ítélték. A hacker egy bűntársával lopta szét a Rockstar Games szervereit tavaly.

Gábor János

2023.12.22. – Ítélet született annak a brit hackernek az ügyében, akit – másodmagával – tavaly vettek őrizetbe a Rockstar Games szervereinek feltöréséért, illetve a GTA VI tartalmak iszonyatos mennyiségben történt kiszivárogtatásáért. Bár a letartóztatása idején 17 éves Arion Kurtaj ártatlannak vallotta magát, túl sok minden szólt ellene, hogy ez elég legyen a szabadon engedéséhez. Az eljárást megindították ellene,

a bíró pedig a napokban döntést is hozott a sorsáról.

A Bloomberg megírta: a 18. életévét immáron betöltött, oxfordshire-i hackert az egészségügyi állapota miatt őrzött kórházi ellátásra, kvázi kényszergyógykezelésre ítélték. A sokak által zseninek kikiáltott fiatal akut autizmusban szenved, és a Lapsus$ nevű nemzetközi hackercsoport tagja volt. Mint ismert, a szervezet nem csak a GTA VI-ot fejlesztő Rockstar Gamest fosztotta ki, hanem olyan nagy cégek szervereit is ostromolta, mint az Uber, az Nvidia vagy az EE.

Forrás: Rockstar Games

Azt már jó ideje tudni lehet, hogy a gaming iparágat súlyosan megrázó, 2022 elején történt betörést – amihez hasonló kaliberű eset csak idén decemberben történt újra – nem egyedül, hanem egy másik, akkor még csak 16 éves fiúval közösen hajtotta végre. Utóbbi kilétét a kiskorúságára tekintettel nem fedték fel az eljárás során, de annyit azért elárultak, hogy „18 hónapos felügyeleti kötelezettséggel járó ifjúsági rehabilitációs intézkedés” vár rá.

Az egyébként hét hét alatt lezavart büntetőper végére Kurtaj tűnik az ügy főkolomposának, így nem úszta meg másfél évnyi ejnyebejnyével: súlyos számítástechnikai visszaélésben, zsarolásban és csalásban találták bűnösnek. Patricia Lees bírónő szerint a GTA VI tartalmait kiteregető Kurtaj továbbra is a hackelés megszállottja, és a számítógépekhez való korlátlan hozzáférése – a jártassága révén – „a nyilvánosságnak okozott súlyos károkozás magas kockázatát jelentené”. A hacker tehát egészen addig marad biztonságos kórházi intézményben, amíg a mentális egészségügyi állapotáról a bíróság úgy nem határoz, hogy az már nem jelent veszélyt másokra. Ez lehet, hogy soha nem fog megtörténni.

Ezzel a GTA „verzióval” meg vigyázz:

Van, ahol már letölthető a „GTA VI”, de senkinek nem ajánljuk

×