Minden jel arra utal, hogy a fiatal, tinédzserkorú hackernek nem a Rockstar Games és a GTA VI volt az első akciója, sőt, a hatóságok sem most találkoztak vele először.

Az elmúlt napok-hetek a Rockstar Gamest ért hatalmas támadásról, úgy pedig az évek óta készülő Grand Theft Auto hatodik részének korai verziójának kiszivárogtatásától volt hangos, amit már most minden idők egyik legnagyobb leakjeként tarthatunk számon. Az eset még súlyosabbá vált, amikor az addig ismeretlen támadó bejelentette, hogy a játék forráskódját is ellopta, majd nyíltan megzsarolta a stúdiót és a kiadót.

Persze szórakoztatóipari vállalatok ritkán szoktak eleget tenni a kiberbűnözőknek, a Rockstar-Take Two páros pedig annak ellenére sem ingott meg, hogy a hacker további anyagok közzétételével fenyegetőzött. Ezután azonban kiderült, hogy a GTA 6 szivárogtatás csak a hab volt a támadó tortáján, aki után már az FBI is aktívan szaglászott. A gyanú szerint ugyanis ugyanez a támadó állhatott az Uber napokkal korábbi feltörése, mögött is, aki a Lapsus$ hackercsoport tagja lehet.

Szeptember 22-én azonban váratlan fordulat történt, és pár nappal a betörés után a brit rendőrség az FBI közreműködésével lekapcsolata a feltételezett tinédzserkorú elkövetőt – akit már nagyon jól ismerhetnek.

A 17 éves hackerzseni?

A brit rendőrség mindössze annyit árult el az elfogásról, hogy egy szervezett akció keretében csütörtökön este a londoni rendőrség a Nemzeti Kiberbűnözési Egység által támogatott nyomozás részeként hackertámadás gyanújával letartóztatott egy 17 éves fiatalembert Oxfordshire-ben. Mivel az elkövető még kiskorú, a nevét nem hozhatták nyilvánosságra, és egyelőre egyik szerv sem nyilatkozott még.

A Bleeping Computer azonban megszólaltatott pár kiberbiztonsági kutatót, akik szerint nagyon sok dolog cseng egybe, és ha teljes bizonyossággal nem is lehet kijelenteni, de szerintük nagyon nagy eséllyel a Lapsus$ tagjai állhatnak a mostani támadások mögött – is. Azonban a közelmúltbéli betöréseket más, Teapot álnéven hajtották végre, ezért a hatóságok megerősítése nélkül nem lehet tudni, hogy pontosan kikről van szó.

A letartóztatás helyszínéből és a hackerközösségek egybehangzó állításaiból azonban sejthetjük, hogy kiről lehet szó.

A hivatalos információk szerint a hatóság Oxfordshire-ben csapott le, szinte pontosan ugyanott, ahol pár hónapja elkapták a az akkor még 16 éves White álnévre hallgató fiatal hackert. White, vagy másik álnevén BreachBase után már az FBI is nagy erőkkel nyomozott, szerintük ugyanis ő lehet a Lapsus$ csoport kvázi agya. Az amerikai bűnüldözés azután figyelt fel rá, hogy sikeresen betört és érzékeny adatokat lopott a Microsoft, a Samsung, a Ubisoft, a T-Mobile, az Okta és az NVIDIA rendszeréből.

Mivel a 16 éves kiberbűnözőt a hackerközösségek sem kifejezetten szívlelik, ahol több ellenséget is szerzett magának, 2021-ben doxolták őt, azaz nyilvánosságra hozták a valódi személyazonosságát a Doxbin nevű oldalon. A rendőrség vélhetőleg így, vagyis a hackerek segítségével juthatott el a fiúhoz, akit néhány „kollégájával” együtt idén márciusban letartóztattak. Ez azonban nem tartott sokáig, és óvadék ellenében szabadon engedték a  – szóbeszéd szerint – autizmussal élő hackert (valószínűleg a spektrumzavar is enyhítő körülmény lehetett).

A Breached hackerfórum tulajdonosa, pompompurin, illetve a Doxbin közössége egyöntetűen állítja, hogy a Teapot, a Teapothacker, illetve a Teapottuberhacker néven a Rockstar Gamest, az Ubert, majd mint kiderült a 2K-t feltörő hacker valójában nem más,

mint White – BreachBase, vagyis ugyanaz a fiatal srác, aki megannyi nagyvállalatot megkárosított a Lapsus$ nevében.

Mindez azonban csak a pontok összekötése, hivatalosan információkat a londoni rendőrség csak későbbre ígért. Ha azonban White és a Teapot egyazon személy, és a hatóság egyértelmű bizonyítékokkal alátámasztva őt vádolja a támadásokkal, akkor ezúttal már sokkal súlyosabb büntetésre számíthat. Hamarosan remélhetőleg többet fogunk megtudni.

Ezt is érdemes elolvasnod:

A melegcsók után Magyarország újabb dolog miatt megy neki a Netflixnek

 

https://leet.hu/akcios-szoftverek/

×