Összetehetjük a kezeinket, mert a Rockstar végre hivatalosan is bejelentette, hogy 2025-ben érkezik a GTA VI. Na, de miért csak konzolokra?

2023.12.15. – Az USA-ban nagy kultusza van a komolyabb rendőrségi üldözések élő közvetítésének. Biztosan sokan láttatok már hasonló felvételeket akár csak filmekből, amikor egy helikopterrel követik az újságírók a ámokfutó járműveket és az őket üldöző rendőröket. Nos, az 1997-ben megjelent Grand Therft Autot ezek a felvételek ihlették. Az első GTA-ban is bűnzőket irányíthattunk, de akkor még szigorúan felső nézetből.

10 évet vártunk rá

A DMA Design (később Rockstar North) fejlesztése eredetileg csak PC-n volt elérhető, de később a Sony új konzoljára, a PlayStationre is átportolták. Érdekesség, hogy három város volt bejárható a játékban, Liberty City, San Andreas és Vice City. Később mindegyik helyszín kapott legalább egy, nagyszabású epizódot. Ha a nagyobb internetes fórumokon barangolunk, akkor többnyire azt láthatjuk, hogy a GTA: San Andreast tartják sokan az eddig készült legjobb címnek a sorozatból. S míg ezzel természetesen lehet veszekedni, ha azt nézzük, hogy milyen lehetőségeink voltak benne, ez akár objektív véleményként is nyilvántartható. Ebben a játékban ugyanis személyre szabhattuk a főhősünket, kigyúrhattuk, de akár degeszre is zabáltathattuk. Épületeket, autókat vásárolhattunk, valamint bejárhattunk egy hatalmas nyílt világot. Azóta tartalom terén csak a GTA V tudta megközelíteni, bár valljuk be, annak is volt erre 10 éve…

GTA

Forrás: Rockstar Games

Ezért is volt olyan nagy szó, hogy a Rockstar pár napja hivatalosan is bemutatta a GTA VI első előzetesét. A játékmenetet nem tartalmazó előzetes egy megjelenési évet is tartalmazott, amire kevesen számítottak. Én legalábbis megmondom őszintén bátor húzásnak gondolom, hogy a Rockstar már most beígérte a játékot 2025-re. Pláne úgy, hogy manapság már igencsak divatos tologatni ezeket a dátumokat. De 10 évnyi várakozás után nem az volt a legfájóbb a rajongóknak, hogy még két évet várniuk kell az új Vice Cityben játszódó kalandra. Hanem az, hogy hol lesz elérhető a játék.

Mi lesz a PC-vel?

Kiderült ugyanis, hogy a PC-s tábornak még többet kell majd várni, hiszen a GTA VI első hulláma csak konzolokra fog megérkezni. Egy volt Rockstar fejlesztő, Mike York most arról beszélt, hogy ez miért történhetett így.

 

Az elmondása szerint korábban mindig is a PlayStationt részesítették előnyben a Rockstarnál, ez volt a fő prioritás. Mikor elkezdték Xboxra is kiadni a GTA játékokat, akkor is a PS verziót tökéletesítgették, s annak a verzióit portolták vissza Xboxra. A Sony masinája mindig is erősebb és divatosabbnak számított, ezért is volt inkább a PS előtérben. De, ha a konzol a fő szempont, akkor mi baj lehet a PC-vel?

Az igazság az, hogy míg a PC-k papíron erősebbek a konzoloknál, utóbbira sokkal könnyebb fejleszteni, mert csak „egy verziójuk van”. Nem kell figyelembe venni a különböző konfigurációkat, finomhangolni kevésbé erős, vagy közepesen gyenge vasakhoz a játékot. Sőt, sok esetben a PC-s verzió egy „felturbózott” kiadása volt az adott GTA játéknak, hiszen még erősebb környezetbe tudták terelni a játékot. Nem egyszer előfordult, hogy egy-egy bejátszás plusz effekteket kapott, vagy simán csak több ember került a képernyőre, mert a PC-k elbírták azt, amit a konzolok nem.

Az ok tehát nagy valószínűséggel itt is ez lesz. Sokkal könnyebb elsőre csak egy szempontot előnyben részesíteni és elkészíteni egy konzolos verziót, s azt tovább gondolva később a PC-s portot is létrehozni.

Ezt olvastad már?

Brutális év végi játékleárazás indult Xboxon – Olcsóbbak a 2023-as címek

×