Legendás műsor házigazdái mondtak egymásnak búcsút a Grand Tour forgatásának végén. Jönnek az utolsó felvonások az Amazon Prime-ra.

Gábor János

2023.12.28. – További értesítésig munkanélkülinek tekinti magát James May, aki a BBC-nek nyilatkozva árulta el, hogy Jeremy Clarkson és Richard Hammond társaságában felvette a Grand Tour két utolsó műsorát. Az adások 34 év közös munkát zárnak le. Bár May nyitva hagyta a kocsiajtót („nos, az egyelőre utolsót is felvettük”), elég búcsúzkodó hangvételben közölte, hogy örülhetnek az ellendrukkerei, mert nincsenek további tervek a sorozattal.

Forrás: Amazon Prime

A nálunk is az Amazon Prime-on futó műsor az egyik legjobb dolog, ami az autós újságírással történt az utóbbi pár évtizedben. Az agyament trió gyakran saját testi épségét is kockáztatva, éjfekete humorral mutatott be különleges vagy épp’ ellenkezőleg: túlságosan hétköznapi kocsikat, nagyon nem hétköznapi közegben és tálalásban. A forgatás alaposabban bejárta a világot, mint a száguldó cirkusznak nevezett Forma-1 valaha fogja, és a Grand Tour éppen ezért volt nézhető az autókra kevésbé, röhögésre, szép tájakra és különleges helyszínekre viszont annál inkább fogékony tömegek számára is.

Még két különleges epizóddal jelentkezik (és búcsúzik?) a Grand Tour

May a interjúban bevallotta: mivel nem világos számára, hogy mit árulhat el az utóbbi időben felvett két utolsó Grand Tour adásról, csak annyit mondott, hamarosan bemutatják a következőt, amit nem sokkal később még egy, a feltehetőleg utolsó rész fog követni. Bár az Amazon Prime hivatalosan egyelőre nem törölte a Grand Tourt, a nemrég zárult afrikai forgatást minden érintett az „utolsó különleges epizódként” emlegeti. Ez az én olvasatomban azt jelenti, hogy a házigazdák a továbbiakban nem vállalnak embert próbáló, fizikailag megerőltető túrákat, de a műsor ettől még egy részben stúdió, részben külső helyszíneken zajló formátumhoz visszatérhet – amire volt is példa 1-2 évad erejéig, éppen az Amazonnál.

A világ legszórakoztatóbb autós show-ja tehát egyelőre csak két új epizódot ígér. Várhatóan mind a kettőt 2024 során töltik fel a Prime kínálatába, és jó szokásuknak megfelelően nyilván a glóbusz összes Amazon előfizetője egyszerre láthatja majd. A következő műsorok túrái Afrikába vezetnek: egyet Mauritániában, egyet pedig (az utolsót) Zimbabwében vették fel. May a BBC Today-nek adott interjúban egyébként világossá tette, hogy kár lenne abbahagyni, mert szerinte nagyon alkalmas az idő arra, hogy egy teljesen újragondolt autós műsort készítsenek, hiszen maga az autóipar is komoly változásokon megy át. Ezzel nyilván az EV-k és az önvezető technológiák előretörésére gondolt.

Az Amazon kínálatát mondjuk addig sem csak a tévéműsorok miatt érdemes figyelni:

899 forintért viheted az elmúlt évek egyik legjobb FPS-ét + 7 másik játékot

×