Megmutatjuk, hogyan azonosíthatod könnyedén a hibák forrását.

RP

2022.01.27. – Nincs is annál jobb pillanat, amikor a frissen összerakott vagy megvásárolt PC-nk első gombnyomásra elindul. Ám sokszor ez csak hamis illúziója annak, hogy minden rendben lesz a számítógépünkkel az elkövetkezendő években. A valóság a legtöbb esetben ennél sokkal szomorúbb, hiszen rengeteg kisebb-nagyobb problémával kell majd megküzdenünk a számítógép használatunk során. Sokszor ezek egy kis odafigyeléssel megoldhatóak, ám sajnos a helyzet nem mindig ennyire egyértelmű. A bejegyzésben a leggyakoribb hardveres PC-s hibajelenségeket és azok megoldásait vesszük górcső alá, hogy az első hibás indulásnál vagy épp fura zajnál ne kelljen feltétlenül szerelőt hívni.

Nem indul a PC

Minden gamer rémálma az esti kikapcsolás után másnap reggel nem induló számítógép. Az szinte biztos, hogy hardveres problémával állunk szemben, hiszen, ha az operációs rendszerünkkel lenne valami probléma, akkor is eljutna valameddig a bootolás. Ilyenkor érdemes az alapvető dolgokat tisztázni: nézzük meg, hogy áram alatt van-e a konnektor, nem csúszott-e ki valamiért a tápkábel, jó állásban van-e a táp főkapcsolója. Ha ezek rendben vannak, akkor már körülnézhetünk a házban is. A modern alaplapokon található LED kijelző vagy állapotkijelző, mellyel leolvashatjuk a hiba forrását.

EZ Debug – Az MSI-nél az alaplap így jelzi a hiba forrását

Az alaplapunk kis ledjei kijelzik, hogy melyik komponens gátolja a gépünk elindulását. Ha itt sem látunk problémát, akkor megpróbálhatjuk „manuálisan” is elindítani a gépünket. Keressük meg az alaplapunk leírásában, hogy melyik két érintkező felel a be/kikapcsolásért és zárjuk ezeket rövidre (érintsük össze) például egy csavarhúzó segítségével. Ha ez sem működik, akkor nincs mit tenni, tovább kell szűkíteni a hibát okozó komponensek listáját. Húzzunk le minden felesleges kiegészítőt, perifériát.

Ha ezután sem áll fel a rendszer, akkor már gyaníthatjuk, hogy a legfőbb komponensek közül adta meg valamelyik magát. Multiméterrel megmérhetjük a feszültségértékeket a kiszerelt tápegységen, ám ez már erősen az a kategória, amikor már érdemes lehet profi szerelőhöz fordulni, hiszen az alaplap vagy például a memóriák hibáit nehezen tudjuk kimérni otthoni körülmények között. Mielőtt ezt megtennék, kölcsönkért komponensek segítségével megpróbálhatunk azért még életet lehelni a számítógépünkbe. Ha ez sem jött be vagy nincs rá lehetőségünk, irány a szakszervíz.

Folyamatosan le- és felcsatlakozó perifériák

Nem ritka eset, hogy valamiért lehal egy-egy USB port a számítógépünkön. A teljes elhalálozás előtt gyakori jelenség, hogy az arra a portra vagy portcsoportra csatlakoztatott eszközök folyamatosan le- és felcsatlakoznak, mintha másodpercenként húznánk ki és dugnánk vissza őket. Itt elég könnyű a hibakeresés, hiszen meg kell néznünk, hogy más portban működik-e megfelelően az adott hardver. Ha igen, akkor az USB bement a bűnös, ha nem, akkor bizony a periféria. Rengeteg egér, billentyűzet már lecsatlakoztatható kábellel érkezik, érdemes ilyenkor más Type-C vagy Micro-USB kábel után nyúlnunk, hátha csak megtört az eddig használt. Érdemes lehet letöltenünk az alaplapunk weboldaláról a megfelelő USB Chipset drivereket, de ha hosszú hónapokig mentek gond nélkül az eszközök, akkor nem az fog rajtunk segíteni.

Villogó kép

Ennél szembetűnőbb hibajelenség nem nagyon van. Monitorunk képe villog, néha pedig ijesztően más árnyalatokat látunk, mint amit elvárnánk. Három lehetőségre szűkíthetjük le a dolgokat, érdemes egyesével kizárni őket. A legelső amivel kezdenünk kell, az a kábel ellenőrzése, kicserélése. Remélhetőleg itt már megoldódik a problémánk, ha nem, akkor vagy a monitorunk vezérlője kezdi megadni magát vagy a videokártyánk valamelyik portja. Ha a monitorunk más eszközön is így viselkedik, akkor egyértelmű a bűnös ismételten. Ha a VGA másik portjáról tökéletesen megy a kép, akkor pedig az lesz a felelős a bosszúságunkért.

A gépház különös zajai

Kis komponens, annál nagyobb zajjal

Ismét egy 100%-ig hardveres hibáról beszélhetünk, ám könnyen lehet, hogy pár másodperc alatt elháríthatjuk a problémát. Általában a gépházból hallható zajok jelentős részéért a különböző ventilátorok felelősek. Szereljük le a ház oldallapjait és kukkantsunk be PC-nk belsejébe. Olyan banális hibák is előfordulhatnak, minthogy a valamelyik belső kábel hozzáér a ventilátorhoz, de az is lehet, hogy valamelyik ventilátorunk adta meg magát. Ha sikerült azonosítani a hibás egységet, húzzuk le az alaplapról vagy a vezérlőről, majd rendeljünk egy új példányt.

Terhelés alatt kifagyó, újrainduló gép

Izzad a hardver

Alapvetően két lehetőség merülhet fel ilyenkor. Az egyik az, hogy a tápunkat sikerült kicsit alulméreteznünk és a maximumon pörgő hardverek több energiát követelnének meg, mint amit biztosítani tudna szegény tápegység. Érdemes ilyenkor egy hozzávetőleges kalkulációt végeznünk a „PSU Calculator” weboldalon, hamar kiderülhet, hogy ezzel állunk-e szemben. A másik lehetőség a komponenseink túlmelegedése, ilyenkor a hardverek visszavesznek a teljesítményükből, melyet megérezhetünk akadások, FPS dropok formájában. Itt sem hagyunk titeket cserben, így ellenőrizhetitek és értelmezhetitek ezeket az adatokat:

A fentieken kívül természetesen rengeteg egyedi és különlegesebb hardveres problémával is találkozhatunk, ám a bejegyzésben javasolt ellenőrzésekkel hamarabb felismerhetjük az adott hibajelenség forrását. 

Ezt is érdemes elolvasnod:

A Sony szabályzata tiltja a használt lemezes PlayStation-játékok eladását?

×