Az IPS, TN és VA monitorok kapnak maguk mellé egy negyedik kihívót. Egyre több OLED monitorral találkozhatunk a piacon, ám az árcédula még borsos.

2023.12.23. – A jelenlegi monitor felhozatalban három panellel találkozhat a felhasználók jelentős része. Ott a „régi” TN, melyet egyre ritkábban alkalmaznak a gyártók. A legtöbben manapság az IPS monitorokat kedvelik, de a VA panelek mellett sem szabad elmennünk. Mindhárom típusnak megvannak az erősségei, gyengeségei, sok esetben a felhasználói preferencia dönt ezekben a kérdésekben is. Az elmúlt évben azonban egy komolyan vehető technológia is egyre jobban kopogtat az ajtókon. Ez pedig nem más, mint az OLED.

A tévékben már hosszú évek óta alkalmazzák a gyártók 2022 végén, 2023 elején pedig egyre több cég jelentkezett 27 és 32 inches modellekkel. Az OLED kijelzők az LCD kijelzőkkel ellentétben háttérvilágítás nélkül működnek, így nagyon kellemes kontrasztarányt (a “tökéletes” feketének hála) érhetünk el a segítségükkel, illetve vékonyabbak, könnyebbek hagyományos társaiknál. Rengeteg felhasználó a mai napig fél a beégéstől, de a panelek is folyamatosan fejlődnek, illetve a szoftveres megoldások is egyre kifinomultabbak. Alaptalan aggódások ezek, sok esetben előbb hibásodnak meg a monitorok, minthogy beéghessenek.

Az ASUS különleges OLED monitort jelentett be

Az OLED monitorokkal manapság legtöbbször 4K és 1440p felbontások mellett találkozhatunk. Azonban még egy RTX 4090 is meglehetősen nehezet tudja kihajtani ezt a felbontást, főleg magas képfrissítés mellett. Az ASUS úgy döntött, hogy valójában két monitort adnak a felhasználók kezébe. A PG32UCDP elképesztő specifikációkkal rendelkezik. Ha a felhasználó 4K-ban játszana, akkor sem kell 240 Hz alá adni, de FullHD felbontáson akár 480 Hz is kicsikarható a panelből. A monitor egyből a kompetitív játékosok álma lehet így az AAA fanatikusok mellett, hiszen brutális képfrissítés érhető el. Mindezt pedig az OLED panelek amúgy is kellemes értékeivel megfűszerezve hibátlan élményt nyújthat.

OLED monitor

OLED monitor

A PG32UCDP monitor érkezését 2024 elejére várhatjuk, a fenti specifikációk mellett KVM switchet, vékony kávát és passzív hűtést ígér a gyártó. Az árcédula nagy eséllyel a fél millió forintot közelítheti vagy akár át is léphet, ám a korábbi megoldásokkal ellentétben a monitor ezúttal két réteget is lefedhet majd. Egy azonban biztos, még mindig csak a maximalisták kiváltsága lehet az OLED panel. 

Forrás: Videocardz

Belépő szintű AMD és INTEL gamer PC – Ezt kapod 200 ezer forint alatt

×