A tanulmány bebizonyította, hogy minden egyes OLED panel 10 hónapos extrém tesztelés után már a beégés jeleit mutatja….

2023.11.24. – Kétségtelen, hogy ha 4K-s tévéről vagy komoly gaming monitorról beszélünk, akkor az OLED technológia elég jó megoldásokat nyújt. Mindig érdemes azonban tudni, hogy ezek az eszközök mennyire időtállók. Szerencsére mindig akadnak olyan szakértők, akik igyekeznek letesztelni az eszközök képességeit, természetesen extrém körülmények között. Így kiderülhet, hogy az OLED kijelzők mennyi gyorsan mutatják a beégés jeleit.

Bár a tesztek eredménye nem azt jelenti, hogy minden megvásárolt panel esetében így fogunk járni, ennek célja inkább az OLED technológia határiainak feszegetése. Természetesen a beégés egy olyan jelenség, ami nagyban függ a használattól.

Mi az a beégés?

A kijelzők beégését nem szleng értelemben kell elképzelni, bár igaz, hogy amikor előfordul, akkor elég ciki tud lenni. A beégés (más néven utókép) egy látható jel, ami ott maradt a képernyőn. Ez a jel akkor is megmaradhat a képernyőn, amikor éppen tartalmakat nézel. Akkor szokott előfordulni, amikor sokáig ugyanaz a mozdulatlan kép látható a képernyőn. Az OLED monitorokon különösen észrevehető ez a jelenség.

Mivel azonban képminőség és reszponzívitás tekintetében az OLED panelnek nincsen párja, előszeretettel használjuk. Az OLED-technológia azonban szerves anyagot használ, ami idővel lebomlik, így hajlamos beégni. Bár a cikk címe úgy hangzik, mintha ez egy komoly problémát jelentene az OLED kijelzők esetében, és mintha alternatívák után kellene néznünk, az RTINGS.com gurui által végzett átfogó tesztek többnyire jó hírekkel szolgáltak.

Tesztek

A helyzet az, hogy az oldal tesztjei alapján a szabványos LCD kijelzők rosszabbul teljesítettek. Egy intenzív, túlzásba vitt tesztről beszélünk, aminek a során egy CNN képet jelenítenek meg minden OLED kijelzőn, maximális fényerőn. Ezután 6000 órán át, azaz több mint 4 éven keresztül hagyják bekapcsolva. A tesztelt gaming monitorok között szerepel a Dell Alienware AW3423DWF, az LG 27GR95QE-B és a Samsung Odyssey OLED G8 (a tesztelés ennél még csak hat hónapja tart), az LG OLED TV-k több generációja, valamint a Samsung és a Sony egyéb modelljei. A PC-s gaming monitorok esetében, intenzív hat hónapos tesztelés után „nagyon kevés beégés” tapasztalható – olyannyira, hogy rendszeres használat mellett ez nem is észrevehető.

Az első generációs QD-OLED technológia szuperfényes paneljei azonban a WOLED technológiánál gyorsabb leépüléshez vezethetnek. Az OLED gaming kijelzők hosszú utat tettek meg, és olyan technológiával rendelkeznek, ami minimalizálja a hőt. Érdekes módon a tesztek alatt több minitor hibásodott meg, mint amennyire beégtek. További érdekesség, hogy az LCD panelek gyakran rosszabb eredményt értek el, mint egy OLED.

Ami az OLED TV-ket illeti, az újabb modellek jobban teljesítenek, mint a régebbi kijelzők, például az LG CX OLED és a Sony A8H, amik nyilvánvaló beégési problémákat mutatnak. Az LG C2 OLED beégése minimális és nem zavaró.

Az RTINGS teljes videóját itt nézheted meg:

Ezt láttad már?

17000 forint helyett ingyen ad majd 2 játékot az Epic Games

×