A monitorok szemkímélő megoldásai rengeteg hátránnyal kecsegtetnek. Úgy tűnik, hogy mindegyikkel leszámolna egy 18 éves fiú.

2023.11.02. – A mai világban elkerülhetetlen, hogy ne töltsön az ember sok időt monitor előtt. Lehet ez önálló monitor, laptop képernyője, de akár a tablet, telefon kijelzője is. Az azonban magabiztosan kijelenthető, hogy nem igazán kímélik ezek a megjelenítők a szemünket. Léteznek szemkímélő megoldások, a legtöbb monitorban lehetőségünk van minimalizálni a kék fényt, de akár rendszerszinten is megtehetjük ezt. Az Android, az iOS, a Mac OS és a Windows is rendelkezik olyan megoldásokkal, melyek ezt javítják. Ám ezek csak félig-meddig enyhítenek a panaszokon.

E-Ink monitor, rengeteg hátránnyal

E-Ink monitor, rengeteg hátránnyal

Aztán persze a „hardveres” ötletek mellett sem mehetünk el szó nélkül. Ott vannak az e-ink vagy RLCD (reflexiós folyadékkristályos) kijelzők. Ezek azonban drága megoldások, ráadásul rengeteg hátránnyal is járhatnak. Az e-ink kijelzők esetében meg kell elégednünk szürkeárnyalatos vagy limitáltan színes képességekkel, ráadásul mindezt lassú frissítési gyakorisággal megfűszerezve. Az RLDC esetében már ilyenektől nem kell félnünk, ám a tükröződés, az alacsony felbontás és a nem túl kellemes betekintési szög itt sem kíméli a vásárlókat. Mindkét esetben szükségünk van valamilyen környezeti fényre, RLCD esetében kifejezetten sokra.

Egy 18 éves diák megreformálná a monitorokat

Egy amerikai gimnazista, Louis Huang megfizethetőbb és jobb minőségű alternatívát keresett a fenti megoldások helyett. Ezt azonban nem találta meg a piacon, így úgy döntött, hogy saját maga tervezi meg a következő generációs szemkímélő monitorokat.

Eazeye monitor

Eazeye monitor

A kialakítás nagyban emlékeztet a „klasszikus” monitorokra, azonban a háttérvilágításért itt is a környezeti fények felelnek majd. A képernyő mögött egy saját tervezésű reflektorpanelt használ, mely begyűjti és a megfelelő helyre irányítja a fényt. Ennek köszönhetően a mesterséges LED világítás helyett természetes fény adja a monitor háttérvilágítását.

A monitor minden megvilágítási környezetbe remekül illeszkedik, ráadásul a fenti két alternatívánál jóval kellemesebb felhasználói élménnyel és kevés hátránnyal. A biztonság kedvéért azért néhány LED került a monitorra, ám ezek is sokkal kifinomultabb és szemkímélőbb megoldások, mint amit nagy átlagban alkalmaznak a cégek. A termék az Eazeye nevet viseli, jelenleg is zajlik az Indiegogo weboldalán a kampány. Az elsődleges cél 100 ezer hongkongi dollár volt, melyet az első napokban sikerült is túlszárnyalni. A bejegyzés publikálásának pillanatában már 276%-nál tart a kampány és több mint 70 monitor talált gazdára.

Forrás: HVG

Finoman szólva is problémás az új „óriási” Windows 11 frissítés

×