Megérkezett a legújabb Windows 11 frissítés, ami egy halom újítással szolgál ezúttal. A gond csak az, hogy vannak még gyermekbetegségei.

2023.11.02. – A Microsoft igencsak beharangozta a „KB5031455” elnevezésű Windows frissítését. A redmondi óriásvállalat komoly felhasználói élmény javításokat ígért, ám ahogy az lenni szokott, útközben porszem került a gépezetbe.

Nincsen például szerencséje a .rar fájlokkal mostanában a Windows felhasználóknak. Pár napja írtunk arról, hogy a WinRAR-on keresztül hackerek akár komoly mennyiségű kriptopénzt lophattak személyes számlákról a programnak köszönhetően. Egy programfrissítés szerencsére azóta már orvosolta a legismertebb ilyen jellegű problémákat. Sőt, az új KB5031455 pont, hogy még javíthatott is volna mindezen, hiszen a Microsoft natív .rar kompatibilitást ígért.

Windows

WinRAR

Ezt egyébként meg is kapták azok, akik frissítettek az új Windows 11 rendszerre, innentől kezdve nem kell külsős program, hogy dolgozni tudjunk a .rar, .7z, .tar, .tar.gz, .tar.bz2, .tar.zst, .tar.xz, .tgz, .tbz2, .tzst, és .txz. fájlokkal. Legalábbis papíron. Mivel ezek olyan libarchive fájlok, amiket sok esetben jelszóval is védenek, így mégis kell majd egy külsős program, mint a WinRAR egy ideig. Ezekkel ugyanis még a natív támogatás nem tud mit kezdeni…

Másik gyönyörűség az új Windows 11 frissítés kapcsán, hogy gyakorlatilag többeknél rontja az operációs rendszer teljesítményét. Európán például kívül megérkezett a Copilot nevű mesterséges intelligencián alapuló asszisztens is. Ez jelentősen kibővített Paint rajzprogramot telepít, a Képmetszőt új funkciókkal vértezi fel, a Fájlkezelőt pedig lényegében teljes egészében lecseréli.

Ez azonban nem minden!

A jól csengő újításokig azonban komoly küzdelem eljutni, egy halom felhasználó jelezte, hogy már a telepítési folyamat sem megy végbe. Ami kellemetlen, mert vannak olyan esetek, amikor ennek köszönhetően a korábbi állapotába sem tud visszaállni a rendszer. Épp ezért ajánlatos egy biztonsági mentést és egy rendszervisszaállítási pontot létrehozni a telepítés előtt.

A Copilot használata közben ráadásul olyasmi is előfordulhat még, hogy azoknak, akik két monitort használnak, saját életre kelnek az ikonjaik. Ha a Copilotot Windowsban próbáljuk használni, előfordulhat, hogy az asztali ikonok váratlanul elkezdenek utazni a két monitorkép között. Ez inkább vicces és kényelmetlen hiba, mintsem egy olyan, ami miatt megérni vasvillával Redmondba vonulni.

Ettől függetlenül van még min javítani a Microsoftnak, amit a cég el is ismert, a legtöbb fent említett hiba orvosolásán már dolgoznak.

Ezt olvastad már?

Nem túl jó játékokat kapnak a megdrágult havidíjért a PS Plus Essential-tagok

×