Minden jel arra mutat, hogy döbbenetes mennyiségű PC-t kukáz majd a világ, amint a Microsoft leállít egyes Windows-frissítéseket.

Gábor János

2023.12.22. – Erre sokan nem is gondoltak volna, de teljesen reális probléma: a Canalys Research feltárta, hogy mennyi PC végezheti a szeméttelepen csupán annak következtében, hogy a Microsoft leállít bizonyos frissítéseket. Igen, a számítógépek százmillióin használt Windows 10-ről van szó.

Forrás: Great Lakes Electronics Corporation

A kutatócég szerint azzal, hogy a Microsoft záros határidőn belül leáll a Windows 10 frissítéseivel, rengeteg PC-tulajdonos fog a meglévő vas cseréje mellett dönteni. Ez azért történik, mert a jelenlegi eszközállomány jelentős hányada egész egyszerűen nem alkalmas a Windows 11 és 12 futtatására. Mivel utóbbi két operációs rendszer követelményei messze meghaladják a Windows 10-et még vígan üzemeltető hardverek képességeit, teljesen reális vízió, hogy a felhasználók java nem fog bővítéssel és a PC-je fejlesztésével bajlódni.

A Windows miatt újat veszünk és ezzel sokat szennyezünk

A Windows 10 támogatásának leállításával (igaz, a biztonsági frissítések megmaradnak) korszerűtlenné váló eszközökból a Canalys szerint 240 millió darab végezheti szeméttelepen. Ez akkora szennyezést jelent, mintha egyszerre 320 ezer személyautót löknének be a sofőrök az első árokba vagy a roncstelepekre. A Microsoft 2025 októberétől nem számol az operációs rendszer supportjával, így az elektronikai hulladék mennyisége ezután duzzad fel sokmillió alkatrésszel. A cég szemléltesen rámutat:

ha egymásra tennénk, csak a Windows 11 futtatására alkalmatlan laptopokat, akkor egy 4080 kilométer magas tornyot kapnánk, ami 600 kilométerrel haladja meg a Hold átmérőjét!

És akkor még hol vannak a PC-k, illetve egyéb műszaki cikkek, amelyeket kukázni fog a világ az új Windows rendszerek miatt?! A riport szerint elképzelhetetlen mértékű pazarlás indul meg, hiszen gyakran csak pár éves eszközökről van szó. A kutatók úgy vélik, már most azon kellene töprengeni, hogy hogyan lehetne hatékonyabban újrahasznosítani a körforgásba amúgy tökéletesen beilleszthető alkatrészeket, kábeleket, burkolatokat vagy fémeket. Akár az is jó megoldás lenne, hogy IT-eszközökkel rosszul felszerelt harmadik világbeli országok iskolái, vagy intézményei kapják meg őket. De valamit tenni kell, mert ebből tényleg baj lesz.

Már így is baromi sok elektronikát hajítunk ki:

Ne dobd már ki! Ennyi e-hulladék végzi a kukában, pedig van jobb helye

×