Semmi fakenews: teljesen komoly jogi hadakozás zajlik A gyűrűk ura szerzői jogait birtokló Middle-earth Enterprises és a kukás cég között – utóbbi vesztére.

Egy mindössze két főt foglalkoztató mikrovállalkozás kezdte el csípni a dollármilliárdok felett őrködő Middle-earth Enterprises szemét, mivel a brightoni kukásduó úgy döntött, hogy The Lord of the Rings címét használva alakítja ki a cég arculatát. A The Guardian nyomán a Telex azt írja, hogy

a The Lord of the Bins, vagyis A kukák ura avagy A Gyűrűk Uka maszatolás nélkül, egy az egyben lenyúlta a regények és filmek logóját, betűtípusát.

Forrás: a The Lord of the Bins Facebook-oldala

A szlogen szintén a világhírű fantasy franchise-t idézi: „One ring to rule them all” (magyarul „Egy Gyűrű mind fölött”) helyett „One ring to remove it all”. Ez és a név szerintünk inkább árulkodik a rajongásról, mint arról, hogy a kukások vissza akartak élni Középfölde hírnevével. A vállalkozás jelezte is: csalódottan fogadták a Middle-earth Enterprises ügyvédi leveleit, amelyek

kártérítési pert helyeztek kilátásba – hacsak nem cserélik le a nevet és a szlogent.

A The Sunnak nyilatkozva elmondták: szerintük minden épeszű ember tudja, hogy a vállalkozásuk független a Tolkien-franchise-tól, nem is próbálnak konkurálni vele vagy profitot elhalászni előle. Állítólag több ezer fontba fog kerülni a márkacsere.

Erre bezzeg volt idejük – a Gollam játék meg késik:

Ész moszt hogyan tovább, Kedveszkém? Elhalasztották a Gollam megjelenését

 

×