Míg az Xbox alaposan megszenvedi ezt a generációt is, addig a PlayStation 5-öt úgy kapkodják az emberek, mintha ingyen osztanák őket.

Bódi Dániel

2023.12.20. – Bár a Sony a belsős tárgyalások során valódi és veszélyes ellenfélnek nevezi a Microsoft Xbox konzolját (főleg az Activision Blizzard + King akvizíció után), amihez képest elmaradottnak tartják a PlayStation 5-öt és annak alappilléreit (erről bővebben ITT), de ahhoz képest a játékosok körében elég nagyot ráver népszerűségben.

Legalábbis úgy veszik a japán gyártó játékgépét, mintha nem lenne holnap; a vállalat legfrissebb közleménye szerint a PlayStation 5 2020. novemberi megjelenése óta már félelmetesen, tekintélyt parancsolóan sok, több mint 50 millió darab talált gazdára. Ez azt jelenti, hogy a PS5 alaposan helyben hagyta a rivális Xbox Series gépcsaládot, amiből az utolsó ismert információk alapján (2023. nyara) mindösszesen 21 milliót tudtak értékesíteni.

Ez azért is különösen rossz eredmény a redmondi csapat részéről, mert a PS5-tel ellentétben ebbe a generációba eleve egy olcsóbb (és gyengébb) géppel is léptek, gondolván azokra a játékosokra, akik anyagi okokból nem tudnának beruházni egy drágább újgenerációs masinára. Most úgy tűnik, hogy hiába voltak előnyben az árháborúban, mégis alulmaradtak – méghozzá úgy, hogy a készlethiány miatt a PS5-öt sokáig nem is lehetett, csak több hetes, de inkább hónapos várakozási idővel megvenni, míg az Xbox Series S a kezdetektől fogva hiánytalanul elérhető volt az összes viszonteladó boltjában.

Sőt, most még komolyabb előnyre tehet szert a PlayStation 5, aminek a 2020-ban megjelent alapmodelljei most, a felfrissített verzió megjelenése nyomán kapják csak az igazán nagy akciókat. Ez az ünnepi szezonban kulcsfontosságú, hiszen ezzel a Sony minden korábbinál olcsóbban teheti a PS5-re vágyó játékosok karácsonyfája alá a konzolt, méghozzá egy egészen frissen megjelent, valójában az első igazán nagy exkluzív játékának, a Spider-Man 2 társaságában, ami több neves díjátadón a legjobb játékok nevezettjei között is szerepeltette magát.

Persze, a Microsoft sem feledkezett meg a játékokról: idén több játékkiválósággal kényeztette az Xbox-tulajdonosokat, mint például a Hi-Fi Rush – amit méltatlanul elkerült a nagyobb közönség, vagy mint a Starfield, ami annak ellenére sem tudta beváltani a hozzá fűzött reményeket, hogy 30 év távlatában a Bethesda első teljesen új IP-ja volt. Innen szép nyerni – szokás mondani, és a Sony is számít rá, hogy az Xbox beérheti a PlayStation 5-öt, ehhez azonban úgy tűnik, hogy megfizethető, kifejezetten olcsó konzolnál, de még jó játékoknál is sokkal több fog kelleni.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Ennél a 15 zseniális játéknál aligha volt jobb egyjátékos élmény 2023-ban

×