A szomszédunkban vesztett pert a Valve, aminek hatására bizony több ezer eurót kell visszaadnia a sértett Counter-Strike játékosnak.

2023.12.19. – Még egy kiváló példa arra, amikor a bíróság a lootboxokat gyakorlatilag szerencsejátéknak és illegálisnak minősíti. Az osztrák bíróság nemrég egy olyan játékos javára döntött, aki állítólag több ezer eurót vesztett a CS:GO-ban a fegyverládák (lootboxok) miatt, majd beperelte a játékot készítő céget, hogy fizesse vissza a pénzt. Ahogy arról a német nyelvű Games Wirtschaft nemrég beszámolt, a bírósági döntés értelmében a Valve-nak jelentős összeget,

14.096 eurót (nagyjából 5,4 millió forintot) kell fizetnie az érintett CS:GO játékosnak.

Mi történt?

Bár a döntés még nem jogerős, a cikk szerint „rendkívül rosszak az esélyei annak, hogy a játékkiadó győztesen kerül ki a perből„. Az osztrák bíróság ugyanis egy korábbi hasonló esetben már szintén a játékosok javára döntött.

„A FIFA játékokat készítő EA után a Valve Corporation most már a második videojáték-kiadó, amiről bebizonyosodott, hogy Ausztriában illegális szerencsejátékokat kínál. Különböző tanulmányok szerint a Valve mintegy egymilliárdos forgalmat generál a Counter-Strike lootboxok révén. Az osztrák piaci részesedés nem elhanyagolható, mivel az osztrákok más országokhoz képest nagyon szeretik a szerencsejátékokat” – írja a lap.

Fontos megjegyezni, hogy 2023 elején az osztrák bíróság a FIFA játékosok javára döntött, akik 2022-ben beperelték a Sony-t, amiért a FIFA Ultimate Team játékoscsomagok formájában lehetővé tette az illegális szerencsejátékot. A Sony fellebbezhetett volna ellene, de végül nem tette, így az ítélet jogerős lett.

A Valve elleni perben a játékos sikeresen érvelt amellett, hogy a CS:GO ládák véletlenszerűen generált tartalma az osztrák szerencsejáték-törvény szerint illegálisnak minősül, mivel a kiadó profitot termelhetett ebből, és nem rendelkezett engedéllyel. A Valve még fellebbezhet a döntés ellen.

A videojátékokban található lootboxok több országban jogi viták és perek középpontjában áll, különösen az EU-ban. Az elsődleges érv az, hogy a „lootbox” egy ajtó a szerencsejáték felé anélkül, hogy a kiadók felelősséget vállalnának azért, amit ez a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt okozhat. Mivel Ausztria úttörő módon lépett fel az ilyen tevékenység ellen, talán nem kell sokáig várni arra, hogy a lootboxok még több országban be legyenek tiltva.

Ezt láttad már?

Már biztos: kiszivárogtak az eredeti Wolverine képei, sőt, annál is több

×