Gaming

A Sony szerint a Microsoft és az Xbox jócskán a PlayStation előtt jár

Bódi Dániel

2023.12.19. – Az általános vélekedéssel szemben én úgy gondolom, hogy az Insomniac csapatát ért súlyos mértékű hacker-támadás, 1,7 TB-nyi adat ellopása, majd kiszivárogtatása egyáltalán nem olyan tragikus sorscsapás, mint amilyennek tűnik. Egyrészt a kiszivárogtatott információk túlnyomó többségéről eleve tudtuk, de minimum sejtettük:

  • a Rozsomák-játék be volt jelentve, amiből mindössze néhány korai, a játékosok és a végeredmény szempontjából teljes mértékben irreleváns videó került ki, de még a színészek és karaktereik kiléte sem olyan lényeges,
  • a Venom spin-offról is hallhattunk már a Spider-Man 2 megjelenése után, amiről még az egyik fejlesztő is kvázi megerősítően beszélt,
  • ahogyan az is egy nyílt titok, hogy a Ratchet & Clank fejlesztőiként valószínűleg van a tarsolyukban még egy Ratchet & Clank-játék
  • de azon se sokan húzták fel a szemöldöküket, hogy mindezek mellett készül a Spider-Man 3 is.

Persze, akadnak meglepetések is; mint egy X-Man-játék, amit mához 7 évre ütemeztek, de ennek valószínűleg még az előkészítési munkálatai sem kezdődtek meg, illetve, hogy 2030 után biztosan készítenek még két újabb játékot. A játékokból származó szivárogtatásokat általában mindenki jó nagyra fújja, és bizonyára a fejlesztőknek sem esik túlságosan jól, ugyanakkor korábbi számos példából kiindulva mindez valószínűleg semmilyen negatív hatással sem lesz a játékaik sikerességére nézve. Még akkor sem, ha forráskód is van a kikerült anyagok közt, hiszen azzal igazából semmit sem tudnak kezdeni, még egy másik játékhoz sem használhatják fel.

Annak idején a Half Life 2 forráskódja is kikerült, nem olyan nagyon rég a Cyberpunk 2077-tel történt ugyanez – mindkettő óriási siker lett – pedig utóbbi dolgát a kezdeti minősége is nehezítette. Korábban pedig a The Last of Us Part II megjelenése előtt sikerült kulcsfontosságú pillanatokat kiszivárogtatni a történetből és a játékmenetből, melyek szemmel láthatóan nem különösen hatottak negatívan az eladásokra.

Sőt, ebből a helyzetből valójában a Sony és az Insomniac hosszú távon inkább profitálhatnak. Egyrészt, mert a PS5 sokak számára csalódás a be nem váltott ígérete miatt, ami hiába fogy most kivételesen jól, de egyelőre kevesebb valamirevaló konzolexkluzív jelent meg rá, mint a konkurenciákra. Úgy pedig pláne nehéz lesz tartalommal feltölteni a konzolt, hogy még a Naughty Dog rég hegesztett multiplayerre kihegyezett The Last of Us játékát is elkaszálták – pedig állítólag egész jól haladtak vele.

A szivárogtatás után viszont mindenkinek abszolút egyértelművé válhatott, hogy lesz még itt mivel játszani, méghozzá nem is akármilyen címekkel, a Marvel legnagyobb ikonjaival a főszerepben. Ez pedig máskor sem jöhetett volna „jobban”, mint közvetlenül a karácsonyi szezon előtt, a tény pedig, hogy egy várhatóan Pókember-minőségű Wolverine, X-Man és Venom-játékkal készülnek az elkövetkező néhány évben, egészen biztosan meg fogja hozni a PlayStation vásárlási kedvet.

Bár összességében pozitív irányba billen a mérleg nyelve, de azért akadnak olyan közkinccsé tett infók is, melyek már kevésbé előnyösek.

Ilyen például a Marvellel kötött exkluzív megállapodások is, melyek inkább a konkurencia számára lehetnek érdekesek. Ami minket jobban mozgathat, az a belsős Sony értékelés-beszámoló, amiben a többek között a Microsoft-Activision Blizzard egyesülésről és annak hatásáról értekeznek.

Eszerint a Sony valóban aggódik amiatt, hogy az Xbox a PlayStation fejére nőhet, szerintük a megszerzett játékokkal és technológiákkal komoly előnyre tehetnek szert nem csak a hardveres eladásokban, hanem a játékszolgáltatások versenyében, valamint a mobilos jelenlét megerősítésében is – utóbbival pedig már az Apple-el és a Google-el is harcba száll, amivel még tovább erősíthetik az Xboxot, mint márkát. Ezzel mondjuk eddig is tisztában voltunk, ami meglepőbb, az az a kijelentés,

miszerint a Sony játékpiaci alappillérei már elavultak, és messze le vannak maradva a konkurenciához képest.

A megoldás: fejlődni, fejlődni és fejlődni, na meg terjeszkedni.

Az mindenesetre meglepő, hogy közel kétszeres konzoleladások mellett, egy frissen megjelent konzol revízió után is elavultnak nevezik a saját rendszereiket-stratégiáikat-modelljeiket a Microsofthoz, úgy az Xboxhoz képest (valószínűleg nem a Nintendo Switchre gondolhattak – bár a nemrég megjelent PS Portal nyomán akár még ezt is beleláthatnánk).

A Sony valószínűleg a későbbiekben még nagyobb hangsúly fektet majd a játékszolgáltatásának, a PS+ sokkal inkább prémiummá formálásán, mint amit most képes nyújtani a Game Pass-szal szemben. Hogy ez pontosan mit jelent, arról csak találgatni lehet, de aligha fogják felülvizsgálni a hamarosan távozó Jim Ryan azon döntését, miszerint a PS-exkluzív címek nem jelennek meg azonnal a PS+ kínálatában, mivel ugyanebben a doksiban a szolgáltatásos modell megfoghatatlanságáról is értekeznek. Valószínűbbnek tűnik, hogy felvásárolnak még néhány stúdiót, ezzel is gyarapítva az exkluzív játékok listáját. Ami biztos, hogy a Sony továbbra is a nagyobb költségvetésű, teljes árú játékok fejlesztésére fog koncentrálni.

A hackerek mindezeken túl a fejlesztők személyes adatait is publikálták, ami teljes mértékben akceptálhatatlan. A dátumok-ütemtervek, belsős diagramok, játékokból származó korai videók közzététele egy dolog – ebbe már csak a fentiek fényében sem rokkanna bele senki, a szenzitív adatok nyilvánosságra hozatala viszont egy olyan szint, amiért joggal kockáztatnák a börtönt is. De ha így, akkor a hatóságok munkáját segítendő remélhetőleg hasonlóképp gondolja ezt néhány erkölcsösebb hacker, akik lelkiismeretesen doxolják majd a különösen serényen, példátlan tempóban és minőségben dolgozó Insomniacot feltörő, majd fenyegető csapat tagjait.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Új pálya, RANKED mód és még kard is – Ezt hozza el a Warzone Season 2

2024.02.01. - Ahogy arra számítani lehetett, a Call of Duty fejlesztői február első napján leleplezték…

6 perc telt el azóta...

Több szinten is hibás a Counter-Strike 2 füstje – Reprodukálható a bug

2024.02.01. - Nem is olyan rég kerültek ismét reflektorfénybe a Counter-Strike 2 gránátok. Január utolsó…

6 perc telt el azóta...

Hazánkba is megérkezett az AMD új gamer CPU-ja, nem csak az USA-ba

2024.02.01. – Az AMD 2022 márciusában jelentette be az első, X3D végű processzorát. Ez még…

21 perc telt el azóta...

Visszatért a Warzone egyik legjobb fegyvere – Ez a kiegészítő a titok

2024.02.01. - Február 7-én elstartolt a Warzone és Modern Warfare III újabb közös szezonja. A…

36 perc telt el azóta...

Ezt az ingyen játékot neked szánják, ha szereted az agyad is használni játék közben

Bódi Dániel 2024.02.01. - Az egyedi, művészi és a kifejezetten intelligens játékok kedvelői, akik nem…

57 perc telt el azóta...

Meghalt a Nokia, éljen a Nokia! Nincs több okosmobil, de a márka nem tűnik el

Gábor János 2024.02.01. - Elég egyértelmű jelzést küldött a Nokia készülékeket gyártó cég arról, hogy…

3 óra telt el azóta...