4 egész kalandos esztendő után lemond a PlayStation elnöki tisztségéről Jim Ryan, aki idestova már 30 éve tolja a Sony sosem lassuló szekerét.

2023.09.28. – „30 év után úgy döntöttem, hogy 2024 márciusában visszavonulok a Sony Interactive Entertainmenttől” – írja lemondónyilatkozatában a SIE, úgy a PlayStation első embere, Jim Ryan.

Ryan a legelső – egész izgalmas módon megszületett – PlayStation konzol megjelenése előtt, 1994-ben csatlakozott a Sony európai bázisához, ahol több más pozícióban is bizonyíthatott, mielőtt 2019-ben átvette az elnöki titulust John (Tsuyoshi) Koderától.

Jim Ryan az ötödik vezetője volt a Sony szórakoztatórészlegének, az ő irányítása alatt öntött formát a PlayStation 5, a PSVR 2, ő indikálta a PS+ játékszolgáltatás Game Pass-szerű megreformálását, illetve az ő nevéhez köthetjük a PS-exkluzív címek PC-re történő portolását is.

„Élveztem a lehetőséget, hogy egy olyan munkát végezhetek, amit szeretek egy nagyon különleges vállalatnál, ahol nagyszerű emberekkel és hihetetlen partnerekkel dolgozhatok együtt. De egyre nehezebben tudtam összeegyeztetni az európai életemet és az észak-amerikai munkát. Azzal a kiváltsággal távozom, hogy olyan termékeken dolgozhattam, amelyek világszerte milliók életét érintették meg; a PlayStation mindig is az életem része lesz, és minden eddiginél optimistább vagyok a SIE jövőjét illetően. Szeretném megköszönni Yoshida-sannak, hogy ennyi bizalmat helyezett belém, és hogy hihetetlenül érzékeny és támogató vezető volt.”

– írta Ryan a búcsúzójában. Az új CEO személye egyelőre nem ismert, de míg meg nem találják a legmegfelelőbb embert a világ legnépszerűbb kurrens otthoni játékkonzoljának és szórakoztató brandjének irányítására, addig Ryan feladatait ideiglenesen a Sony Group Corporation igazgatója, COO és CFO-ja, az 59 éves Hiroki Totoki veszi át. Ez idő alatt a Sony Group Corporation elnök-vezérigazgatójával, Kenichiro Yoshidával fog együtt dolgozni, hogy „meghatározzák a PlayStation jövőjének következő fejezetét”.

Hogy ez pontosan milyen új irányokat fog jelenteni a PlayStation történetében, azt egyelőre nem lehet biztosan tudni, de néhány tippünk azért lehet. Bár Ryan ezidáig élesen bírálta a játékszolgáltatásokat, a Sony egyértelműen ebbe az utcába kanyarodott be – és nem pusztán a PS+ átalakításával.

Nemrég ugyanis felvásárolták az egykoron a legjobb Xbox-exkluzív címeket készítő Bungie-t, ami idestova 10 éve a live service modellre épülő Destiny-t egyengeti. Ahogyan a még a legminőségibb egyjátékos kalandokért felelő Naughty Dogot is ráállították egy kifejezetten multiplayerre kihegyezett The Last of Us címre, miközben bejelentették a szintén szolgáltatásszerű Fairgame$-t, aminek fejlesztőstúdióját, a Havent szőröstül-bőröstül épp idén kebelezték be.

Bárhogyan is, Jim Ryan hatása és érdemei kiradírozhatatlan nyomot hagytak a PlayStation történelemkönyvében, amely előtt még a nagy rivális, az Xbox atyaúristene, Phil Spencer is csak tisztelegni tud:

Ezt is érdemes elolvasnod:

Előzetesen a Netflix – Tomb Raider, Far Cry, Devil May Cry, Castlevania és Scott Pilgrim sorozata

×