Kevés emberrel történik hasonló baleset úgy, hogy utána (egy hónappal) beszélgetni tud róla. Csoda, vagy profizmus, hogy megúszta?

Gábor János

2023.12.18. – Klasszikus gránátvető tesztje közben sültek el balul a dolgok Adam Knowles YouTuber egyik felvétele során. Az amerikai hadsereg veteránja ismeretterjesztő videókat forgat katonai fegyverekről, és nyilván nem csak mutogatja őket, hanem lő is velük, hogy a nézők tisztában legyenek az eszközök erejével.

Forrás: Fund the First

A 9 mm-es kézi fegyverek bemutatásának az Egyesült Államokban tökéletes létjogosultsága van, mi több, szükség van arra, hogy legyenek Adam Knowlesek, akik elmagyarázzák a működésüket, hiszen sokkal könnyebben hozzáférhetők legálisan, mint Európában. Aki büntetlen előéletű és nagykorú, rövid időn belül képes fegyvert venni. Ez amolyan alanyi jog, amit laza feltételek mellett sokan (a szabályok ellenzői szerint túlságosan sokan) tudnak teljesíteni. Egy ilyen közegben az is kell a közbiztonság javításához, hogy legyenek hozzáférhető oktatóvideók. Erre a hullámra ült fel a pórul járt YouTuber is, aki persze nem csak civilek számára elérhető eszközöket, hanem katonai fegyvereket, robbanóanyagokat és igen, például gránátvető fegyvereket is bemutat a videómegosztón.

Majdnem tragédia áldozata lett a YouTuber

A Ballistic High-Speed csatorna legnehezebb napja alighanem 2023. november 23-a volt, amikor egy RPG-7-es páncéltörő gránátvető meghibásodott a forgatáson, majd felrobbant Knowles kezében. Ezúttal is azt akarta demonstrálni, hogy mekkora ereje van ezeknek az eszközöknek. A próba balul sült el, és néhány másodpercig azt lehetett hinni, hogy nem élte túl a nagyerejű robbanást. Mostanra épült fel annyira, hogy interjút adott alkotótársának a csatornán. A beszélgetésben bemutatják, mit rögzítettek a kamerák a tragikus pillanatban. A megtekintése gyenge idegzetűeknek egyáltalán nem ajánlott, mindenki más 4:33-tól láthatja, mi történt:

A meghibásodott fegyver a YouTuber vállára robbant. A baleset következtében a felsőtestének kb. 10 százalékán harmadfokú égési sérüléseket szenvedett, eltört az állkapcsa és a koponyája, felszakadt az arca és a mellkasa, több repeszdarab került a testébe, illetve az arcát hosszú távú idegkárosodás érte. A veterán YouTuber az amerikai valóság másik, számunkra ugyancsak zavarba ejtő problémájával, az egészségbiztosítása hiányosságaival is szembesült. A kórházi számlái 300 ezer dollárra (kb. 105 millió forintra) rúgnak, és ennek csak két százalékát fizette ki a biztosítója. A megsegítésére gyűjtést hirdettek, amire szépen csordogál a pénz. A katona YouTuber amellett, hogy nyilván pénzkereseti lehetőségként működteti többedmagával a csatornát, küldetést is teljesít: a kisfilmek kifejezetten oktató jellegűek, és céljuk a fegyverek veszélyeinek bemutatása. Ez egy olyan társadalomban, ahol szinte bárki vásárolhat fegyvert, lássuk be, nagyon fontos feladat.

Persze nem mindenki (hajjaj) bánik felelősen a nyilvánossággal:

Normális ez?! A YouTuber a videó miatt hagyhatta lezuhanni a repülőjét

×