A budget kategória újdonságai már januárban bemutatkozhat. Az ASUS weboldala idő előtt élesedhetett, frissült a támogatott AMD CPU-k listája.

2023.12.17. – Az Intel nemrégiben jelentette be a mobil processzorai legújabb generációját. A Meteor Lake egységekre már néhány gyártó le is csapott, gamer tabletekben sem lesz hiány. Sokan úgy gondolták, hogy a januári CES konferenciát megvárja a cég, ám úgy tűnik, hogy be akarták előzni a konkurenciát. Butaság lenne azt hinni, hogy az AMD lemaradt volna, az iparági pletykák alapján már csak hetek választanak el minket a vörösek legújabb egységeitől. Az érkező gamer processzorok, APU-k asztali gépek mellett megfordulhatnak majd laptopokban és tabletekben is, de a mini-PC tulajdonosok is várják már ezeket. Debütálnak majd teljesen hordozható gépekbe szánt egységek is, ám azokról nem sok konkrét információnk van jelenleg.

Az AMD már évekkel ezelőtt kijelentette, hogy az integrált grafikus gyorsítókat sem hanyagolják el a processzoraikban. A Ryzen 5000-es széria G jelölésű modelljei nem is sikerültek rosszul, ám még így sem mondható kielégítőnek a teljesítményük. A Ryzen 7000 széria már az RX 7000 kártyákban megtalálható RDNA 3 magokat kapta, ám mindössze két darabot. Ez alapvető feladatokra elég lehet, ám játékokra nem igazán. Tehát az RDNA 3 jó út, de több mag kell hozzá, hogy használható legyen. Sokan tehát joggal várta a 7000G széria érkezését. Erre sor is kerülhet hamarosan, ám más név alatt.

Tényleg a 8000-es számozást kapják az új AMD processzorok

Az ASUS weboldala idő előtt frissült - AMD processzorok

Az ASUS weboldala idő előtt frissült

A fenti kép az ASUS weboldalára került fel idő előtt. Ez szintén egybevág a korábbi szivárgásokkal:

  • Ryzen 7 8700G – 8C mag – 16 szál – 12 CU RDNA 3 mag
  • Ryzen 5 8600G – 6C mag – 12 szál – Ismeretlen RDNA 3 mag
  • Ryzen 5 8500G – 2C mag + 4c mag – 12 szál – 4 RDNA 3 mag
  • Ryzen 3 8300G – 1C mag + 3c mag – 8 szál – 4 RDNA 3 mag

Az Intel (P+E), hibrid magjaihoz hasonlóan az új AMD APU-kon is lesznek kevésbé erős, de roppant hatékony egységek a „rendes” Zen 4 magok mellett. Az AMD nem bonyolította túl az elnevezést, az erős magokat C-vel, a hatékonyakat pedig c-vel jelöli. A legütősebb változat a 8700G lehet majd, mely 8 maggal, 16 szállal és 12 CU grafikai egységgel érkezik majd a boltok polcaira. Ez bizony már arra is elég lehet, hogy a kompetitív játékokat és AAA címeket visszafogott(abb) grafikával is gond nélkül futtathassanak a vásárlók. A 12 CU grafikai mag, körülbelül egy GTX 1650 szintjét hozza. A pletykákat az AMD hivatalosan még nem erősítette meg, ám nagy eséllyel a januári bejelentésig nem is fogják, addig érdemes súlyúknak megfelelően kezelni a híreket.

Forrás: Videocardz

Elég volt a gamer laptopokból, megérkeztek a gamer tabletek

×