Az AMD APU-k már az előző szériában is sokak szívét megnyerték. Úgy tűnik, hogy a 2024-ben megjelenő szériában érhetnek be igazán.

2023.11.27. – Az AMD 2022-ben mutatta be legújabb foglalatát, az AM5-öt. A korábbi hagyományokkal szakítva, immáron az alaplapokon találhatjuk meg a pineket, nem pedig a processzorok alján. Sok felhasználó üdvözölte a lépést, régóta kérték már a vörös óriást, hogy ha másban nem is, ebben „másolják” le a konkurenciát. Azóta pedig folyamatosan érkeznek a fejlesztések.

A Ryzen 7000 alap egységein felül 2023 első felében megérkeztek a 3D végű egységek is. Ezek rengeteg extra gyorsítótárat kaptak a cég mérnökeitől, melyet imádnak a mai játékok. Igen ám, de ezek a high-end szegmenst erősítik, ráadásul az integrált grafikus gyorsító is kifejezetten gyenge. Jól tudjuk, hogy az AMD az „APU” processzorokról sem mondott le. Ezek olyan CPU-k, melyek az új, Ryzen 7000-es architektúrára épülnek, ám az integrált grafikus gyorsító akár játékra is bevethető. Korábbi szériáknál „G” jelölést kaptak ezek a hardverek, az 5700G a mai napi sokak kedvence. Úgy tűnik, hogy a friss generációra sem kell már sokat várni.

Heteken belül érkezhetnek az új AMD processzorok

Már november elején kiszúrhatták az éles szemű felhasználók, hogy több, AM5 alaplap is BIOS frissítést kapott. Nem véletlenül, hiszen az AGESA friss verziója az új AMD processzorok érkezésére készíti fel azokat. A korai update gyakorlatilag elárulta, hogy már nem kell sokat várnunk az első, igazán új generációs Ryzen APU egységekre. A kérdés már csak az volt, hogy milyen felhozatallal készül a vörös óriás. Erre is választ kaptunk a napokban.

A várható AMD Ryzen felhozatal

A várható AMD Ryzen felhozatal

Bár arab nyelvű a kiszivárgott táblázat, így is könnyedén megérthető. Az első oszlopban a processzorok neveit, a másodikban a TDP értéküket olvashatjuk le. A harmadik oszlopban értelemszerűen a magok és a szálak számát, míg a negyedikben az órajeleket látjuk. A legütősebb változat a 8700G lehet majd, mely 8 maggal, 16 szállal és 12 CU grafikai egységgel érkezik majd a boltok polcaira. Ez bizony már arra is elég lehet, hogy a kompetitív játékokat és AAA címeket visszafogott(abb) grafikával is gond nélkül futtathassanak a vásárlók. A 12 CU grafikai mag, körülbelül egy GTX 1650 szintjét hozza. Budget összeállításokban villoghatnak majd igazán, hiszen a videokártyák árát meg lehet majd spórolni. A 8000 számozás arra utal, hogy nagy eséllyel 2024 első hónapjában debütálhatnak majd az újdonságok, sokak szerint a CES konferencián.

Forrás: Videocardz

Hazánkban is kapható a tűzveszélyesnek kikiáltott power bank

×