A geek atyaúristennek tartott Zack Snyder és a filmmel nagy terveket dédelgető Netflix se teszi zsebre a befutott kritikákat.

Gábor János

2023.12.16. – Finoman szólva sincsenek oda a kritikusok a Netflix sci-fi újdonságáért. A Holtak hajnalával, a 300-zal és az Igazság ligájával (inkább a rendezői változattal) geek rendezővé avanzsált Zack Snyder Rebel Moon: 1. rész – A tűz gyermeke a legkevésbé sem indul jó előjelekkel. A nálunk csak december 22-től látható film a streaming szolgáltató egyik legnagyobb kudarca lehet, ha nem kapja fel szélesebb közönség, ugyanis a limitált hozzáférésben és kritikusoknak megmutatott sci-fi egyelőre elég rossz sajtóval rendelkezik.

A szinopszis szerint nagy vonalakban úgy indul a sztori, hogy egy távoli hold szélén lévő békés település közösségét zsarnoki uralkodó seregek fenyegetik, de egy titokzatos idegen, Kora (Sofia Boutella), aki a falusiak között él, a túlélés nagy reménységévé, a szabadság ikonjává válik. Bár többet nem akarunk elárulni a sztoriból, hiszen biztos, hogy itthon is sokan szeretnék megnézni, a kritikák nem sok kétséget hagynak afelől, hogy mi történt a meetingeken, ahol a filmesek kitalálták.

Ezt mondják a kritikusok

  • A Rebel Moon, bár kiváló néznivaló, olyannyira pótalkatrészekből épül fel, hogy végül csak a Snyder-kultusz híveinek szól – írja a Metacriticen 60 pontot adó Variety.
  • A Rebel Moon csak úgy hemzseg az izgalmas ötletektől, de hiányoznak belőle a meggyőző karakterek és nincs szilárd cselekmény, ami fenntartaná őket – magyarázza az 50-es pontszámot biggyesztő Screen Rant.
  • Végső soron a Rebel Moon alig több, mint a világépítő hatások, a mitológia és az epikus történetmesélés olyan szedett-vedett gyűjteménye, amelyet már sokszor láttunk, jobban megcsinálva – fintorog 40 ponttal a Slashfilm.

Forrás: Netflix

Az értékelések java, a The Telegraph-tól és a The Hollywood Reportertől a BBC-n vagy Roger Eberten át a The Guardianig náluk is lesújtóbb képet fest a filmről. Ez nem csak azért rossz hír, mert a régóta várt sci-fitől egy Star Wars-hoz hasonló újdonságot reméltek a Netflix nézői, hanem azért is, mert van egy második rész, amit jövőre terveznek bemutatni, sőt, nemrég úgy volt, videojáték szintén készülhet a Rebel Moonból. Lebeszélni senkit se akarunk a filmről (főleg látatlanban), de az biztos, hogy 32-es metascore-ral minimum fenntartásokkal érdemes várni. A Gizmodo konkrétan azt állítja, a Netflix Rebel Moonja érdemi történetet nélkülöző foltvarrása lett olyan klasszikusokból ismert elemeknek, mint a Star Wars, A gyűrűk ura, a Harry Potter, a Dűne vagy például a Mátrix.

A Netflix többi ajánlatára viszont biztosan érdemes rápillantanod:

Hatalmas mennyiségű filmmel és sorozattal búcsúzik 2023-tól a Netflix

×