Remek újdonságokkal válig egyre tökéletesebbé és élvezetesebbé a legújabb multiplayer őrület, a hihetetlenül pörgős és látványos The Finals.

Bódi Dániel

2023.12.14. – A The Finals jött, látott, és platformtól függetlenül minden multiplayerre fogékony játékos fejét elcsavarta. Jólvan, nem mindenkiét, még mielőtt valaki földbe állítana a költői túlzásom nyomán, az viszont számokkal alátámasztható tény, hogy az egykori DICE fejlesztőkből verbuválódott Embark Studios első játéka különösen átütő sikert aratott.

Ezen persze aligha lepődhetünk meg, hiszen a The Finals valóban egy üde színfoltja a multiplayer szcéna utóbbi években battle royale játékokkal megrogyasztott palettáján, ami bár alkotóelemeiben nem a legegyedibb, de olyan remek érzékkel legózták össze benne a különböző mechanikákat, amit tanítani kellene. A The Finals receptjében tulajdonképpen minden ott van, ami az elmúlt 20 évben meghatározta a multis FPS-ek/akciójátékok műfaját: felfedezhetünk benne egy evőkanál arénaharcos, egy teáskanál hero shooteres, két szórásnyi heistes, egy közepes marék Battlefieldes, na meg szedőkanálnyi Call of Duty-s hozzávalókkal, melyek egy iszonyatosan pörgős, állandóan változó és totál kiszámíthatatlan gulyásban főnek közel tökéletes levessé.

 

Bár a Steam statisztikái szerint a The Finals már most beérte a nagyokat, sőt, a Call of Duty-t már bőven le is hagyta, ahhoz, hogy ne csak két hétig, hanem még hosszú évekig érdekelje az embereket még sokat kell fejlődnie – úgy több tartalommal frissülnie. Például tök jó lenne, ha barátjelölés nélkül lehetne új meccset indítani azzal a csapattal, amelyikkel ismeretlenként jól működtünk a meccs során, vagy úgy a menübe lépés nélkül új körbe ugrani. Na, ezek biztosan nem ma fognak pótlásra kerülni, ellenben a

képességalapú matchmakinggel, amin a legújabb, 1.2.3-as frissítés igen sokat javított.

Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy egy kicsit tovább fog tartani a meccskeresés/indítás, cserébe viszont olyan játékosokkal leszünk összesorsolva – mind a csapatunkban, mind pedig az ellenfeleink soraiban, akik képessége a lehető legközelebb áll a miénkhez. Ez talán a legfontosabb újdonság, ami érkezett, de nem érdemes megfeledkezni arról sem, hogy

  • kijavították a Steam egyik bejelentkezési hibáját, ami után a játékosok tévesen egy banra figyelmeztető üzenetet kaptak
  • frissítettek a Quick Cash és a Bank It játékmódok backfilljének működésén; ha egy csapat valamiért játékoshiányba kerül (egy játékosnál elmegy a net, kilép stb.), akkor a backfill-rendszer mérlegelni fog, hogy érdemes-e keresni a helyére egy másik játékost, aki épp meccset keres magának, avagy sem. Az Embark szerint mostantól ritkább lesz a backfill, amennyiben mégis sor kerülne rá, akkor semmiképp sem az utolsó 30-10 másodpercre lesz meccsbe dobva a „pótkerék” – különösen a Bank It-ben.
  • illetve kijavították a játékon belüli bolt időmérőjét is.

Ezeket a javításokat természetesen mindenki, a PC-s, az Xboxos és a PlayStationös játékosok is mind megkapták. Természetesen a jövőben még tovább csiszolnak rajta, illetve a későbbi szezonokkal (melyeket 2024-re várhatjuk) valószínűleg újabb játékmódokkal dobhatják fel az amúgy sem unalmas vagy egyhangú The Finals-meccseket.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Nevetséges árakon rámolhatjuk be 2023 játékait az Epic ünnepi akciójában

×