Az Epic Games hosszas jogi vita után végre pert nyert a Google ellen, ami bizony sok mindent megváltoztathat Android rendszeren is.

2023.12.12. – Talán páran még emlékeznek rá, hogy az Epic Games és a Google 2020-ban komoly perbe kezdett, ami megmozgatta a videojátékok világát is. Az 1991-ben alapított Epic Games, az Unreal Engine és a Fortnite megalkotója elég sikeres lett mobilon is, de komoly problémákba ütközött a mobilalkalmazás-boltokkal. Az Epic kifogásolta, hogy a Google és az Apple boltjaiban hogyan kereshetnek pénzt, versenyellenességre hivatkozva pedig pert indított a cégek ellen.

Röviden a lényeg annyi, hogy az Epic szerint a Google és az Apple saját boltjaiban igazságtalan feltételeket hozott létre. Így például a fejlesztők (30 százalékos) jogdíjszázalékokat kénytelenek fizetni. Vagyis ha valaki megvett egy alkalmazást, vagy azon belül fizetett valamiért, akkor minden esetben ki kellett fizetni ezt a 30 százalékot a Google-nak. A probléma pont akkor kezdődött, amikor az Epic megkerülte ezt, és segített a Fortnite játékosoknak, hogy más módon vegyenek játékbeli elemeket. Ezután és azután, hogy az Epic szóvá tette a jutalékos rendszert, az Apple és a Google kitiltotta az alkalmazásboltokból. Az ügy most úgy tűnik, lezárult.

Az Epic Games győzött.

A GameRant szerint több évvel per indulása után az Epic Games megnyerte a Google Play alkalmazásbolt és a Google Play-hez kapcsolódó trösztellenes pert. Az ítélet szerint az Epic Games sikeresen bizonyította, hogy a Google versenyellenes tevékenységet folytat, amikor egyes gyártóknál eléri, hogy a mobilokra alapvetően csak a Play Store kerüljön. A Google ugyanis jelenleg hajlandó fizetni is egyes gyártóknak azért, hogy gyárilag csak a Play Store-t lehessen használni Androidon. A bíróság abban is igazat adott az Epic-nek, hogy a Google illegális tevékenységet folytat, amikor nem engedi, hogy a felhasználók ne rajtuk keresztül fizessenek valamiért.

Mivel egyre több videojáték-fejlesztő igyekszik terjeszkedni a mobilpiacon, az Epic Games győzelme komoly változásokat hozhat az iparágra nézve. Simán lehetséges, hogy sokkal jobban megnyílik az út az új alkalmazásboltok felé, illetve a jutalékrendszer sem károsítja jelentősen a fejlesztőket. Ez különösen nagy segítség lehet a kisebb stúdiók és indie játékfejlesztők számára, mivel életképesek tudnak maradni. Arról nem is beszélve, hogy több platformon tudnak terjeszkedni.

Persze a döntést ellen a Google még fellebbezhet, szóval a vita még évekig elhúzódhat. Az viszont biztos, hogy ha a per sikeres lesz, az alapjaiban fogja megváltoztatni a mobilpiacot. A mobilfejlesztőknek sokkal több lehetőségük lesz megmutatni magukat, sokkal szabadabb és igazságosabb lehet a rendszer. Ez azonban persze veszélyeket is magával hozhat, ugyanis még több rosszindulatú programot, vírust hordozó alkalmazás kerülhet ellenőrizetlenül a mobilokra.

Ezt láttad már?

Nemsokára kapható az Apple Vision Pro – így készülnek a boltok

×