A démon latin neve ludektrofóbia, és gyanútlan gamerek között szedi az áldozatait. Senki sem védett vele szemben, de könnyű elkerülni.

Gábor János

2023.12.12. – Bár kevés olvasónkról feltételeznénk (és ellenségünknek se kívánjuk), hogy videojáték-fóbiás, a jelenségről muszáj beszélni, mivel bárkivel, így Veled is megtörténhet. A ludofóbia, vagyis játékoktól való félelem egyik ágáról, a ludektrofóbiáról van szó, aminek nem igazán van magyarul elérhető irodalma, sőt, tisztességes ismertető anyaga sem. Ezen a hiányon szeretnénk enyhíteni azzal, hogy legalább rámutatunk:

  • egyáltalán mi ez?
  • mitől alakul ki?
  • kik lehetnek veszélyben?
  • milyen tünetei vannak?
  • mit lehet tenni ellene?

A videojáték-fóbia pontosan azt jelenti, amire gondolsz: a jó eséllyel játékoktól szintén rettegő (ludofóbiás) betegre félelmek törnek rá, már a gondolattól is, hogy videojátékkal játszik. Ekkor beszélhetünk a magyarul nyilvánosan ugyancsak eléggé rosszul dokumentált ludofóbia ágáról, a ludektrofóbiáról.

Pontosan mi a videojáték-fóbia?

Nem csupán arról van szó, hogy ludektrofóbiásként félsz az ijesztő videojátékoktól, például a Five Nights at Freddy’s-től, mert ebben az esetben csupán az ijesztgetés az, amit nem bírsz idegekkel. Magyarán a horror műfajjal van bajod, ami teljesen egészséges állapot: ellentétes ízléssel bírsz és kész. De ha globálisan, minden címtől szorongás tör rád (tehát nem kell hozzá az Alien: Isolation, mert Astro Boytól is kihullik a hajad), akkor mindentől tartasz, amit a videojáték fogalma alatt értünk.

Forrás: Creative Assembly

Miért és mi történik a ludektrofóbiás emberekkel?

A szerencsétlen flótásoknak, akik ludektrofóbiában szenvednek, szerzett mentális betegségük van, vagyis videojátékokkal kapcsolatos negatív tapasztalatok miatt félnek. És ide már beköthetjük a horror műfajt, hiszen a tapasztalatok alapján okozhatják játékokban szereplő hátborzongató zenék, ijesztő helyszínek vagy ocsmány lények. Egyrészt az ezektől való megijedés (például kisgyermek korban), másrészt a kudarcok miatt érzett frusztráció, sőt, akár mentett játék elvesztése miatt kapott idegroham is közvetlen kiváltó ok lehet. Gamerként ezek miatt válhatsz ludektrofóbiássá, de szülőként megduplázódik rá az esélyed, mivel a gyereked féltése szintén ott szerepel az ingerek között, amelyek kialakíthatják benned. A ludektrofóbiások pedig nem egyszerűen nem játszanak videojátékokkal, ha lehetséges, akkor be sem lépnek olyan helyiségbe, ahol mások videojátékkal játszanak, sőt, a közelébe nem mennének egy kijelzőnek, amin videojáték ütheti fel a fejét. Bizony, van ilyen.

Forrás: cookie_studio – Freepik

Milyen tünetek és kezelések vannak?

A ludektrofóbia jellemző tünetei gyakorlatilag ugyanazok, mint más ismert fóbiás betegségeknél (csak a kiváltó ok különbözik, ugyebár). A videojátékoktól félő emberből szapora légzést, verejtékezést, heves szívdobogást és ebből eredő mellkasi fájdalmat, légszomjat, fulladást, rémület okozta pánikreakciót, viselkedési és mozgásszervi kontrollvesztést, magas vérnyomást, émelygést válthat ki a videojáték. És ezek csak a fizikai tünetek. Fiziológiai szinten előjöhet még rettegés és halálfélelem, bűntudat, szégyenérzet, önhibáztatás, szomorúság és reménytelenség érzés, zavaradottság, koncentrációs nehézség, düh, ingerlékenység, hangulatingadozás vagy szorongás. A mentális betegség kezelése relaxációs stratégiákkal, kognitív-viselkedésterápiával, expozíciós terápiával, beszélgetésterápiával történik – legalábbis akkor, ha rendelkezésre áll ebben képzett szakember. A fóbiákkal foglalkozó Fearof.org leírása szerint leginkább a beszélgetés terápia tűnik megfelelőnek, hiszen az segíthet

  • felismerni a gondolati és viselkedési szinten jelentkező negatív mintáidat,
  • feloldani a bonyolult érzéseket,
  • megtalálni a módját a problémával való együttélésnek,
  • értelmet adni dolgoknak,
  • jobban megismerni önmagadat,
  • biztonságos időt és helyet találni arra, hogy valakinek kibeszéld a problémáidat.

Ludektrofóbia gyógyszeres kezelése – csak végső esetben

Ez már egy véglet, mert gyógyszerhez leginkább akkor nyúlunk, ha nagy a baj. Szögezzük is le gyorsan: a gyógyszeres kezelés KIZÁRÓLAG orvos megkérdezése után történjen, leginkább azért, mert a fóbiák leküzdésében általában nem alkalmaznak ilyen megoldást, így jobb, ha szakember mérlegeli, hogy van-e rá szükség egyáltalán. A doki csak akkor fog gyógyszert felírni, ha a fóbiád okozta tünetegyüttes súlyosabb gondot, például depressziót vált ki. De ez esetben is a depresszióra kapsz gyógyszert, nem pedig a videojáték-fóbiára, hiszen azt egy körülmény okozza, ami aztán reakciókat vált ki a szervezetedben, amire végső esetben kellhet gyógszer. Valahogy így néz ki a folyamat és ez a sorrend. A legjobb tehát az, ha a teljes káosz előtt felismered a bajt, hiszen akkor lesz lehetőséged arra, hogy vagy saját magad, vagy segítséget kérve, de megelőzd a súlyosabb tüneteket.

És a Karen jelenséget felismered?

Ez meg kinek képzeli magát?! Ismerd meg a Karen jelenséget!

×