Kapd össze magad – végülis szórakozni ülsz le, nem pedig azért, hogy még a kedvenc játékodat is végig stresszeld! Vannak szuper praktikák – mutatjuk!

A Gamer Harag okai nem sokban különböznek a közúti dühkitörések vagy más dühkezelési problémák okaitól. Gyakran egy vélt érzésben gyökereznek: úgy gondoljuk, nem vagyunk elég jók abban, amit éppen csinálunk, vagy közben rosszul bánik velünk valaki, és ezt nem tudjuk figyelmen kívül hagyni.

Autós hasonlattal: ha egy csapattársad elront valamit, az olyan mint a kocsid elé szaladó gyerek, az pedig, ha lelőnek, hasonló érzés, mint beleszaladni egy traffipaxba, amit nem vettél észre.

Lehetséges teljesen kontrollálni és csökkenteni a stressz-szintünket játék közben? Vagy ezeket az érzéseket jobb lenne elfojtani? Ez nagyban függ Tőled és attól, hogy időben felismered-e a kiváltó okokat. A figyelmeztető jelek olyan aspektusok, amelyek elindítják a Harag körforgását. Ezek mindannyiunknál jelen vannak, és csak ritkán elviselhetőek a környezetünk számára. Hasonlóan az élet egyes aspektusaihoz, a kiváltó okok inkább a teljesítményhez, mint a játék tartalmához kapcsolódnak.

Mad Gaming Nerd Rage GIF | GIFDB.com

 

Mik a Gamer Rage tünetei?

Általában abban a pillanatban felismerheted, amikor úgy érzed, hogy nem tudod irányítani a gondolataidat. Ezt gyakran kíséri megemelkedett pulzusszám, gyorsabb légzés, néha remegés és persze fortyogó düh. Összeszorítod a fogad, verejtékezni kezdesz, gyomorfájás vagy szédülés lép fel, stb. – ha ilyesmit tapasztalsz, akkor azt a sajátos pszichéd teszi vele, de van egy jó hírünk: attól függetlenül, hogy a tünetek mindenkinél nagyon egyediek, van néhány remek stratégia, amivel egész jól kezelheted őket. Azért kérjük, hogy alaposan fontold meg és próbáld ki mindet, mert az hagyján, hogy a harag tönkreteszi a játékélményt, de hamar a körülötted élőknek is terhessé válik – onnan meg elindulhat egy lefelé tartó spirál, az állandóan kapkodó idegbetegség és a magány felé.

1. Tarts szünetet!

Töltöttél már el órákat azzal, hogy megpróbálj átjutni egy játék kritikus pontján, hogy aztán rövid szünet után visszatérve percek alatt győzz? Nem véletlen az egybeesés, sőt, visszavezethető az „inkubáció” nevű tanulási technikára, aminek középpontjában az áll, hogy az agyad akkor is folytatja a mindennapokban szembejövő problémák megfejtését, amikor tudatosan nem gondolsz rájuk. Ez leginkább alvás közben történik (tanulni is lefekvés előtt érdemes, ugyebár), és gyakran hagyja, hogy egy probléma új perspektíváival ébredj fel.

Ha szünetet tartasz a játékban, az segít kezelni a Gamer Haragot. Ezt a különösen frusztráló pályákon érdemes meglépni: kell egy kis megállj, meg figyelemelterelés ahhoz, hogy gyorsabban megnyugodj. Akárcsak sok más probléma esetén is, az ideális mellékhatása az lehet, hogy javítja a teljesítményedet a visszatéréskor.

2. Csökkentsd a nehézségi szintet!

Akárhogy cikiznek a barátaid, a nehézség lehúzása nem bűncselekmény. Ha úgy találod, hogy egy játék már nem szórakoztató, tényleg akkora bűn, ha egy fokozattal lejjebb veszed? Kibúvónak tűnik, holott nem az, hiszen nem születhetünk mindannyian ugyanolyan reflexekkel, és nem is fejlődhettek ki pontosan ugyanúgy benned, mint másokban.

Ahogy fentebb is írtuk: játszani lépsz be, szórakozni. Nem pedig nem azért, hogy még ott is felhúzzanak. De, hacsak nincs valamilyen égi birkatürelmed, óhatatlanul elő fog fordulni, hogy ideges leszel és üvöltözöl, vagy csapkodsz. Ideje beismerni, hogy ez bárkivel megtörténhet, szóval irány a menü és szedd le a nehézségi szintet, amíg senki se látja!

3. Figyelj, tanulj, ismételj!

Ha a nehézségi fokozat lefelé kapcsolásától rémülten visszahőkölsz (vagy online játékkal tolod, ezért nem is lehet), akkor csak egy lehetőséged maradt a nyugalom felé vezető úton: jobbá kell válnod. Manapság egy csomó forrás áll rendelkezésedre, szóval ha több órányi próbálkozás után is az idegroham kerülget egy játéktól, akkor még nem merítettél ki minden lehetőséget, amiből tanulhatsz.

Keress tippeket és technikákat tárgyaló videókat, vagy kövess be néhány sikeres streamert a Twitch-en, mivel sok olyan új nézőpontot kaphatsz, amire korábban talán nem is gondoltál volna. A tudás hatalom, úgyhogy derítsd ki, kik a világ legjobb játékosai a te kedvenc gamedben és kezdj el jegyzetelni!

4. Vezesd le a dühödet máshol!

Ha egyszerűen nem tudsz megnyugodni, néha katartikus élmény lehet, ha valahol máshol vezeted le a dühödet. Szánj időt hobbikra és a gamingtől eltérő érdeklődési körökre, mert ezek is csökkentik a rage kialakulásának esélyét!

Ha van bokszzsákod, nincs több kérdés, hova fordulja, de az is segíthet, ha betöltesz egy teljesen másik gamet, amiben expert vagy – ez megadhatja a szükséges megkönnyebbülést az újra és újra elszenvedett kudarcoktól.

5. Kérj segítséget!

Ha hajlamos vagy gyorsan dühbe gurulni, akár a játékban, akár az életed más területein, akkor jó ötlet lehet, ha valódi dühkezelési és önsegítő technikák után nézel.

Az általános mentális egészségedre való odafigyelés nem ciki, sőt, dühkezelési problémáktól szenvedőknek megváltás lehet, hiszen talán észre sem veszik, hogy eddig ez akadályozta a boldogságukat: rombolta a kapcsolataikat, hátráltatta a randizást, a családi békét, vagy a munkát.

Általánosságban is jól jöhet bizonyos légzéstechnikák elsajátítása,

vagy az elméd kitisztítása és a figyelemelterelés megtanulása, hiszen ezek jelenthetik a különbséget önmagad lehető legjobb verziója és egy minden szaron dühöngő pukkancs között, akit az emberek hajlamosak elkerülni. Ha a dühöd kezd kicsúszni a kezedből, ne szégyellj segítséget kérni! Biztosíthatunk, hogy ez egy széles körben elterjedt probléma – épp’ ezért ma már sokkal könnyebb kezelni, mint régen.

Nem a levegőbe beszélünk, ez itthon tényleg gyakori gond:

Már alap a magyar játékosok körében a toxikus viselkedés

 

×