Úgy tűnik, hogy a Sony a PS5 DualSense kontroller új változatán dolgozik, ami néhány rendkívül hasznos funkciót hozna be.

2023.12.02. – A Sony gyakorlatilag megőrült. Az utóbbi időben annyi szabadalmat nyújtottak be, hogy csak lesünk. Ezek mindegyike persze azért jön létre, hogy a PlayStation tulajdonsoknak még egyedibb játékélményben legyen része. Nemrég például arról érkezett hír, hogy a Sony a DualSense kontroller új változatán dolgozhat, ami még egyedibb funkciókat hozhat be.

Egy friss szabadalom szerint olyan kontroller jöhet, ami még jobban kihasználja az érintős részt, sőt világít, hogy tippeket adjon a játékhoz. Persze mivel a Sony egy rakás szabadalmat nyújt be, melyek nagy része sosem valósul meg, így egyelőre ez is csupán egy érdekesség.

A Sony új PS5 kontrollerterve azonban nagyon ígéretes.

Szabadalom

A PlayStation 5-tel együtt megjelenő DualSense kontroller számos figyelemre méltó fejlesztést hozott be a DualShock-hoz képest. Ott van például a haptikus visszajelzés és az adaptív triggerek, nem beszélve a finom rezgésekről és az USB-C portról. A friss szabadalom azonban arról árulkodik, hogy a felső érintős rész, amin eddig semmi nem jelent meg, egyfajta kijelzőként funkcionálhat majd. Persze nem úgy ahogy a korábbi szabadalmak sugallták.

A szabadalom inkább egyfajta segítségnyújtás lehet azoknak, akik nehezebben találják meg a gombokat, vagy nem tudják, hogy éppen mit is kéne nyomni. Amellett, hogy a kontroller megvilágítaná a megnyomandó gombokat, a kis érintős felületen gomblenyomás tipp jelenne meg. Hogy éppen mit is kéne megnyomni. A rendszer ráadásul gépi tanulást használna, ami megfigyelné, hogy hogyan játszik a játékos, és kvázi kitalálja, hogy mikor van szükség segítségre. Ha úgy érzi segíteni kell, kiírja/megvilágítja, hogy miket nyomkodjunk. Amikor a játékos mondjuk elakad, a gombok világításával magára a kontrollerre hívná fel a figyelmét, így javasolva a következő lépést. Valahogy így:

A kis tippek, hogy éppen mit is kéne megnyomni, a kis érintőpanelen is megjelennének, így az már tulajdonképpen kijelzőként funkcionálna. Persze nem ez az első szabadalom, ami szeretné, ha a korábbi érintőpanel kijelző legyen. Ebben a szabadalomban azonban a rendszer nem csak a jól ismert gombokat, de az analog botokat is képes lenne megvilágítani, hogy segítsen a nyomkodásban. A kiírás csak plusz segítség.

A szabadalom puszta létezése sajnos korántsem garancia arra, hogy az abban leírt technológia valaha is napvilágot lát. Egy nemrégiben készült Statista tanulmány szerint a Sony csak 2022-ben közel 1400 szabadalmat nyújtott be, amelyek többsége valószínűleg soha nem jelenik meg.

Ezt láttad már?

79 (!!!) film és 9 sorozat tűnik el decemberben a Netflix kínálatából

×