A Steam olyannyira leárazta a Red Dead Redemption 2-t és a Battlefield V-öt, hogy többen játszanak most velük, mint 2018-ban a megjelenésükkor.

2023.11.27. – Bár 2023 különösen mozgalmas, minden idők legtöbb videojátékát kitermelő esztendeje volt, a szokásos évi nagy leárazások néhány régebbi megjelenést is újra feltettek a játékosok radarjára. Az évekkel korábbi címek újbóli fellángolásán pedig igazán nem is csodálkozhatunk el, hiszen nagyon sokan akadnak olyanok, akiket nem befolyásol a FOMO, azaz a hype éltette kimaradástól való félelem, és megvárják inkább, míg a kiszemelt alkotás olyan árra csökken, ami már jobban korrelál a pénztárcával, mint amit megjelenéskor sütöttek rájuk.

Így eshetett, hogy a Steamen két, eredetileg 2018-ban megjelent játék is reneszánszát éli: a Red Dead Redemption 2, illetve a Battlefield V.

A Rockstar Games legutóbbi sikerjátékát még a Grand Theft Auto VI bejelentésének közeledte is felhajtja, amit potenciálisan a december 7-én (magyar idő szerint 8-án hajnalban) megtartott The Game Awards során leplezhetnek majd le. A tényleges megjelenésig persze bőven van még idő a vadnyugat végére érni, amire a Steam november 28-ig tartó Black Friday akciójában mindössze 7500 forintért lehet benevezni. Ezzel a lehetőséggel pedig valószínűleg nagyon sokan éltek, a Red Dead Redemption 2-vel ugyanis még sosem játszottak olyan sokan egyszerre, mint most: november 23-tól már több mint 77.000-en öltötték magukra Arthur Morgan sarkantyúját.

Red Dead Redemption 2 játékosszám az évek során | Kép: SteamDB

A Battlefield V pedig valószínűleg a BF2042 sikertelensége, illetve a Steam brutális, 92%-os árleszállítása nyomán kerülhetett be a Steam legjátszottabb játékainak top10-esei közé, amit közel annyian pörgetnek jelenleg, mint a Call of Duty-t – ami 5 évvel a megjelenését követően több, mint dicséretes. 1500 forintért nagyon is megéri!

Ez pedig nagyon beszédes, hiszen a RDR2-höz hasonlóan a BFV is játékos rekordokat döntöget, amivel november 23. óta több mint négyszer annyian játszanak már, mint a 2042-t. A BFV csúcspontja a SteamDB statisztikái szerint 2021 közepén lehetett, amikor 89.000-en ugrottak fejest a virtuális csatamezőkre – most pedig 111.000 egyidejű játékosnál akadt ki a számláló.

Battlefield V játékosszám az évek során | Kép: SteamDB

Ugyanakkor azt is hozzá kell tenni, hogy az elmúlt 5 évben alaposan lelassult a játékfejlesztés, azaz ennyi idő elteltével csak nagyon kevés érdemi dolog változott. Hiába váltottunk időközben generációt, nem különösebben jöttek mindent is átíró technológiák, a grafika a ray tracing megjelenése ellenére sem változott olyan sokat, mint mondjuk annak idejét 2000 és 2005 között. Ergo manapság a játékok is sokkal jobban konzerválódnak, mint korábban bármikor.

Vagyis, ha a Battlefield V és a Red Dead Redemption 2 ma jelenne meg ugyanabban a formában, mint ahogyan most a Steamen vagy a konzolos boltokban fellelhetők, akkor is ugyanolyan remek játékok lennének, mint 2018-ban voltak.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Depresszió ellenszere lehet-e a videojáték? – Egy pszichológus válaszol

×