Kutatók egy olyan technológiát fejlesztettek, ami 98 százalékos pontossággal képes megmondani egy hangfelvétel alapján, hogy mennyire részeg az illető.

2023.11.25. – Természetesen ezen cikkünk kizárólag tudományos jellege miatt érdekes, egyáltalán nem feltételezzük, hogy olvasóink valaha is ittak volna alkoholt. Elég a videojáték, nem? Ugyanakkor néha mégis jó tudni, hogy hol a határ, amikor letöltjük a „péntek esti buli” című demót. Szóval ha már elmúltál 18, bizonyára tudod (vagy láttad valahol), hogy amikor valaki kissé ittas, akkor megváltozik a hangja. Ez különösen karaoke-bárokban derül ki.

Nos, a NewAtlas beszámolója szerint tudósok most rájöttek, hogy ezen hangoknak az elemzése kiválóan képes megmondani, hogy mennyire vagyunk részegek. Ennek célja természetesen az lenne, hogy megvédjük magunkat magunktól, vagyis, hogy véletlenül se igyunk annyit, hogy már ne lássuk jól a 120 fps-t a CoD-ban.

Részeg applikáció

A tudósok az elmúlt években sokat kutatták, hogy hogyan lehet megállapítani, hogy valaki mennyire ittas. Igen, voltak már erre okostelefon alkalmazások is, izzadtság elemző szenzorok, stb. Ezek a rendszerek azért készülnek, hogy segítsenek eldönteni, mikor érdemes leállni és hazamenni.

Most a Stanford és a Torontói Egyetem kutatói úgy vélik, hogy találtak egy újabb módszert. Leitattak 18 felnőtt embert, majd különböző nyelvtörőket adtak nekik, a hangokat pedig alapos elemzésnek vetették alá. A vizsgálat hét órájában 30 percenként ellenőrizték a véralkoholszintjüket is. Ezután a hangfelvételeket másodperces szakaszokra bontották, és olyan mérőszámok segítségével elemezték, mint a hangmagasság és a frekvencia. Miután felépítették az adatbázist, kiderült, hogy az esetek 98%-ában képesek megállapítani a részegség szintjét.

„A modellünk pontossága valóban meglepett” – mondta Brian Suffoletto vezető kutató, a Stanford munkatársa.

A kutatók szerint a rendszert simán be lehet majd építeni mobiltelefon applikációkba, hogy majd amikor belebeszélünk, simán megmondja, mennyire vagyunk részegek. Természetesen a technológia még korai szakaszban van, ráadásul erősen függ attól is hogy milyen nyelven beszélünk. Mindenesetre az ilyen applikációk fontosak lehetnek a jövőben. Az Egészségügyi Világszervezet szerint évente mintegy 3 millió ember hal meg az alkoholfogyasztáshoz köthető ok miatt, ami az éves halálesetek 5,3 százalékát teszi ki.

Ezt láttad már?

Takaríts, mert lehal! – Így pucolhatod ki alaposan az Xbox Series S-t

×