Tiszta konzol, rendes gamer.

2023. 02. 14.  – A féltve őrzött bajtársad, a szeretett Xbox Series S-ed számára is legalább olyan fontos a higiénia, mint neked. A nem túl rendszeres fürdéstől ugyanis nemcsak büdös leszel, hanem sokkal vonzóbb is a különböző bogarak számára, míg az emberi társaság messze el fog kerülni. A tisztátlan konzol problémái bár alapvetően térnek el, de nem kevésbé lehetnek zavaróak, például

  • ha nagyon koszos, akkor azzal arányosan lehet hangosabb is
  • ha pedig hangosabb, akkor az már jelzi a nem megfelelő hűtést,
  • a túl meleg pedig nemcsak a konzol teljesítményét befolyásolhatja, hanem a várható élettartamát is.

Szóval takarítsd!

Szerencsére nem kell annyira nagyon pedánsnak lenni. Ha alapvetően nem sok a lakásban a szálló por, és viszonylag szellőztethető helyiségben áll a masina, akkor elég csak félévente, ha viszont úszol a lakótárssá avanzsált porcicákban, akkor érdemesebb ennél gyakrabban, akár havonta egyszer átnyalni.

 Hogyan tartsam tisztán a Xbox Series S-t?

Az Xbox Series S és a Series X kialakításában a legnagyobb különbség, hogy a kedvenc kis fehér rezsónk sokkal kevésbé nyitott és lyukacsosabb, mint a fekete tégla. Ebből azt gondolnánk, hogy kevésbé megy bele a kosz, ez azonban a légáramlás miatt nincs így. A Series S bár valóban kevésbé, de ugyanúgy szívja be a port, mint a nagy testvér. Szerencsére azonban minkét gép esetében figyeltek arra, hogy ne essenek az Xbox One hibájába, és annál könnyebb legyen szétkapni őket, ha takarításra adnánk a fejünk.

Fontos ugyanakkor, hogy ha már szétszedted az Xboxot, akkor oda a garancia. Szóval ennek tudatában nyúlj bele még akkor is, ha körülbelül csak direkt lehet elrontani. Ha már túl vagy a gyári garin, akkor viszont semmi sem tart vissza, és nagyon is ajánlott!

Ami kelleni fog:

  • egy Xbox Series S mindenképp,
  • jó, ha van egy T8-as és egy T10-es csavarhúzód, meg egy műanyag feszítőd,
  • és egy mikroszálas törlőkendő, illetve egy antisztatikus ecset sem fog ártani.

Na és honnan fogod tudni, hogy ideje takarítani? Nos, egyrészt ezt neked szó nélkül meg kellene csinálnod, másrészt jelölöd a naptárban. Viccet félretéve, tényleg fontos, hogy ha teheted, akkor rendszeresen nagytakaríts, mert ezzel nemcsak szépen, hanem egészségesen tartod az Xboxod. Ha például azt tapasztalod, hogy valamiért egyre hangosabb a gép a szokásosnál, akkor mindenképp ragadj szerszámot, és pucold ki, de izibe!

Nem nehéz a dolog:

1. Először is kapcsold ki az Xboxot, majd áramtalanítsd, végül húzd ki az összes kábelt a popójából.
2. Ha ezzel megvagy, akkor a hátuljáról alul óvatosan (szóval ne tépd) távolítsd el a két hófehér matricát.
3. Ezek alatt látsz majd két apró csavart, amit ki kell majd szépen tekerni a helyéről.

4. Ezután már könnyedén le lehet húzni az alsó műanyagborítást, szóval tegyük is meg.
5. Az alulról kibontott konzol belsejében láthatunk 7 darab T10-es csavart, ezt a megfelelő csavarozóval szintén távolítsuk el. ezek jó nagy csavarok lesznek, de ne aggódj, nem fog szétesni a masina.

6. Ha ezzel is megvagyunk, akkor már a felső műanyag borítást is leszedhetjük róla.
7. Itt érdemes a borítások belsejét alaposan áttörölni egy nedves és/vagy mikroszálas kendővel. Valószínűleg lesz mit levakarni róla.
8. Ezt követően az Xbox oldalain látunk három lapkát: a bluetooth-t, a bekapcs-gombot és a WiFi-t – ezeket simán csak csavarozzuk ki és szépen óvatosan húzzuk ki a csatlakozóikból (nagyon könnyű lesz, de érdemes alulról rásegíteni a műanyag feszítővel).
9. Ezután a konzol alján a maradék csavart is szedjük ki, majd fordítsuk vissza úgy, hogy a hűtő felfelé legyen.
10. Emeljük le a felső fémborítást, és máris hozzáférhetünk a ventilátorhoz.

11. A borítást kívül belül törölgessük előtt át!
12. A ventilátor mellett láthatjuk a tápot, amit már könnyen leemelhetünk. Amint megtesszük érdemes is rögtön minden oldalt áttörölni egy mikroszálas (NEM nedves) törlőkendővel. Valószínűleg nagyon poros lesz.
12. Ezután finoman húzzuk ki a ventilátor csatlakozóját.
13. Vegyük le a ventilátort, majd mikroszálassal mindenhol alaposan szabadítsuk meg a kosztól szegényt.
14. Ha ezzel készen vagyunk, akkor jöhet az antisztatikus tisztítóecsetünk, amivel a Series S belsejét is érdemes kipucolni.
15. Ezután sorjában rakjunk vissza mindent a helyére:

    • dugjuk vissza a ventilátort és helyezzük pozícióba
    • a tápot is illesszük vissza, ahogyan volt
    • a fémborítással takarjuk le az egészet, majd fordítsuk meg és csavarjuk vissza a megfelelő csavarokat
    • dugjuk vissza a bluetooth-t, a WiFi-t és a gombot, majd rögzítsük őket is a csavarokkal
    • húzzuk rá a felső műanyag borítást, majd tekerjük be a T10-eseket is
    • ezután csak csúsztassuk vissza az alját, csavarjuk be az utolsó két csavart is, ragasszuk le a matricával.

És van is egy tiszta Xbox Series S-ed!

Az egész egyébként elsőre talán hosszúnak és bonyolultnak tűnik, de hidd el, nem tart tovább 15 percnél, szóval nem kifogás a nincs időm frázis. Tényleg érdemes is mindig megcsinálni a takarítást, mert sokszor nem kicsit lehet vele megtoldani a konzol várható élettartamát.

De még egyszer fontos megjegyeznem, hogy bár nem nagy „waszizdasz”, csak akkor érdemes ennyire alaposan kipucolni, ha már lejárt a garancia. Ugyanis legyen bármilyen hasznos és szinte kötelező a folyamatos tisztítás, a konzol szétszerelésével ugrik a gari.

Képek: ifixit, how fix it

Ezt is olvasd el:

Takaríts, mert lehal a géped! – Így pucolhatod ki az Xbox Series X-et

×