A NASA bejelentette, hogy megdöntötte a sebességrekordot a Mars helikopterrel, ami új mérföldkövet jelent a vörös bolygón.

2023.11.25. – Aki szereti az autós videojátékokat, talán egyetért abban, hogy a legjobb élmény a minél nagyobb sebesség elérése. Bár a versenyjátékok legtöbb esetben arról szólnak, hogy megelőzzünk másokat, akadnak olyanok is, amik megtanítanak vezetni. Ha pedig már vezetés, akkor nagyon fontos a sebességhatár betartása, ami lássuk be: nem megy mindenkinek. De belegondoltál már abban, hogy vajon milyen gyorsan közlekedik egy jármű a Marson? A NASA most elmondta.

A Mars felszínén dolgozó kis helikopter nemrég megdöntötte a marsi sebességrekordot, ami a NASA Ingenuity helikopterének eddigi leggyorsabb tempója. A NASA a múlt hónapban jelentette be, hogy megpróbálja megdönteni a kis helikopter sebességrekordját, amit még a 60. repülés során állított fel.

Sikerült

Az Ingenuity 121 másodpercig 22 mph (10 m/s – 36 km/h) sebességgel haladt, szemben a korábbi rekorddal, ami 124,18 másodpercig 17,8 mph (8 m/s – 28 km/h) volt. A NASA az Ingenuityvel folyamatosan feszegette a repülés határait, a 62. repülésnél ez sikerült is. Persze a céljuk az, hogy minden egyes repülésnél gyorsabb tempót érjenek el. A bejelentésnek vicces indítómondata van.

Igen, ez azt jelenti, hogy a kis helikopter bizony 10 méter per másodperc sebességgel volt képes haladni 121 másodpercig. Ez nagyjából 36 kilométer per óra. Ez persze nem egy halálos tempó, de mindenképpen lenyűgöző eredmény, ha azt vesszük, hogy ezt egy másik, nagyon távoli bolygón érték el.

A NASA Ingenuity repülési naplója szerint a 62. repülés során a kis helikopter 268 méter vízszintes utat tett meg 17 métermagasságban. Az Ingenuity elsődleges küldetése a Mars felszínének feltérképezése és a képek továbbítása a NASA központjába. További részletek itt.

Ezt láttad már?

Az ASUS végül bejelentette a videokártyát, amibe SSD-t is tehetsz

×