Papíron már 2023 tavaszán leállt a Windows 10 fejlesztése. Az augusztus végén megérkezett Backup után azonban ismét új funkcióval bővül.

2023.11.23. – A Microsoft egyértelműsítette már korábban is, hogy a Windows 11 előbb-utóbb átveheti minden gépen a 10 helyét. Erre még egy kicsit várnunk kell, könnyen lehet, hogy a nemrég belengetett 12-es verzió hozhatja csak el a megváltást. Az azonban biztos, hogy 2023 áprilisától érdemi fejlesztést nem kap a Windows 10. A jelenlegi, 22H2-es verzió az előző rendszer utolsó nagy frissítése volt. Aggodalomra semmi ok, ezt követően is érkeznek még a havi biztonsági foltozások a 2025 megszűnésig. Friss funkciók felbukkanására azonban nem kell már számítani. Legalábbis ez volt a terv.

Augusztusban azonban megszegték ezt a kijelentést. Természetesen nem jófejségből tették ezt, az akkor debütált Backup funkció is a Windows 11-re váltást könnyíti meg. A Microsoft ezzel próbálja elősegíteni a 10 -> 11 átállást a felhasználók számára. Ennek köszönhetően a felhasználók az új rendszeren is hozzáférhetnek a korábban készített biztonsági mentéseikhez, így az adataik jelentős része biztonságban lehet majd. Szintén erről árulkodik az is, hogy a Windows Backup által készített rendszert nem lehet visszaállítani Windows 10 alatt, míg 11 alatt igen.

Még egy utolsó fejlesztést azért megkap a Windows 10

Ahogy korábban azt már sejteni lehetett, azt mostanra már minden platformon meg is erősítette a Microsoft. A Windows 10 is hamarosan megkaphatja a Copilot nevű AI asszisztenst. Először az Insider felhasználók élvezhetik az újdonságot, ám előbb-utóbb a stabil ág is megkaphatja majd a frissítést.

Windows Copilot

Windows Copilot

Ha használtad már a Bing AI botját, akkor nem érhet majd nagy meglepetés. Ha felteszel egy kérdést, akkor sok estben az AI bot igyekszik pontosítani a pontos feladatot, így visszakérdez. Ha útbaigazítást vagy javaslatot kérünk akár helyi, akár távoli üzletekhez, vállalkozásokhoz, az sem okoz problémát a Copilotnak. A Bing Chathez hasonlóan itt is találkozunk majd lábjegyzetekkel, így könnyedén megtaláljuk a kérdésünkre adott válasz forrását. Rengeteg dologra befoghatjuk az újdonságot. Ha nem tudjuk, hogy hol keressük a Bluetooth beállításokat, abban is tud segíteni. Akkor sincs probléma, ha például képernyőképet szeretnénk készíteni, hiszen a „take a screenshot” beírása után meg is nyitja gépünkön a Képmetsző alkalmazást. Sőt, még azt is elárulja, hogy milyen billentyűparanccsal tehetjük meg ezt a jövőben.

Szomorú hír, hogy a Copilot alkalmazása a hazai felhasználók számára még Windows 11-en sem elérhető. Remélhetőleg a fenti integráció után erre sem kell már sokat várni. 

Forrás: HVG

Előbb érkezhet a Windows 12, mint gondoltuk – A Microsoft megerősítette

×