Az Európai Unió legújabb jogszabályának köszönhetően hamarosan a magyarok is nagyobb szabadságot kapnak a Windows operációs rendszerekben.

2023.11.17. – A napokban élesedtek a Windows 10 és 11 legújabb,  frissítései, melyek több tucatnyi sebezhetőség mellett egy csomó hasznos újdonságot hoztak az operációs rendszerekre. [Részletesebben a ghacks oldalán] A Microsoft például megkezdte a 11-ben bemutatott mesterséges intelligencia alapú Copilot integrálását a Windows 10-be, amelyet többen a szoftveróriás utóbbi néhány évének egyik legszignifikánsabb funkcionális előrelépésének tartanak.

De nem ez lesz az egyetlen fontosabb újítás, amivel a Microsoft készül.

Az Európai Unió újonnan elfogadott adatkezelési és digitális piacokról szóló törvényének, a DMA-nak is hamarosan kénytelenek eleget tenni, ami olyan lehetőségeket ad az unió területén élő felhasználóknak, melyekkel még az amerikai windowsosok sem büszkélkedhetnek.

Az európaiak, úgy a magyarok, akik valamilyen Windows operációs rendszert használnak, hamarosan bármikor letörölhetik a gépükről az Edge böngészőt, illetve a Bing webes keresőt a Windows Search-ből. Sőt, a Fotóktól, a Cortanától és az alapértelmezett Kamera-alkalmazástól is megszabadulhatunk, ha nincs rájuk szükségünk. A Microsoft emellett már egyértelműen megjelöli azokat az alkalmazásokat, amelyek a Windows 11-ben rendszerkomponensek, amitől a kevésbé szakavatottak számára is jelentősen átláthatóbb lesz a számítógép működése.

Az EU döntéshozói szerint a Microsoft – mint a világ legnagyobb szoftvergyártója – egyike annak a hat technológiai vállalatnak, melyet „kapuőrnek” neveztek el, ami a monopólium, vagy a potenciális monopólium szinonimája is lehetne. Mivel a megnevezett vállalatok (Meta, Amazon, ByteDance, Google, Apple, Microsoft) könnyedén maguk felé görbíthetik a tech piac gravitációs terét, az EU mindenféle szabályzással próbálja ezt a lehető legnehezebbé tenni, ezért arra kötelezi a cégeket, hogy nagyobb választási lehetőséget adjanak a európai felhasználóiknak.

A Meta esetében például ilyen az adatkezelés és a célzott reklámok alkalmazása – emiatt indult el a fizetős Facebook és Instagram, de az Apple is a DMA miatt volt kénytelen USB-C-re cserélni a termékei Thunderbolt-portjait. Ahogyan a Meta változtatásai, úgy a Microsoft törlési opciói is csak az Európai Unióban lesznek elérhetőek, tehát a világ többi részén továbbra sem lesz módja a Windows rendszerekkel együtt érkező alapértelmezett Microsoft-programok eltávolításának. Az EU 2024. március 6-ig adott időt a cégeknek a felkészülésre.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Ezért tűnt el nyomtalanul a Windows legendás flipperjátéka, a Space Cadet

×