A Microsoft a hét elején kiadta a Windows 10 és a Windows 11 új frissítését, amit betesz az egyik legnépszerűbb ingyenes rendszer-aktivátornak.

2023.08.14. – Sötét időszak jöhet azok számára, akik eddig egy ismert program segítségével ingyenesen aktiválták a Windows 10 és 11 rendszerüket. A Microsoft a hét elején adta ki a Windows 10 (KB5029244) és a Windows 11 (KB5029263/KB5029253), valamint a szerverek augusztusi biztonsági frissítéseit. Ennek egyik része a kernel plusz védelmének bekacsolása, illetve még egy védelmi funkció.

A Microsoft Defender tiltólistára teszi az AutoKMS eszközt.

Persze jó hír, hogy a frissítés segít kiszűrni rengeteg trójait és kártevőt a Windows Defenderben, de ezzel együtt a jól ismert AutoKMS aktivátort sem lehet majd használni. A PCFórum szerint a „HackTool:Win32/AutoKMS” nem lesz képes módosításokat végrehajtani a Windows-ban. Szóval nem lehet aktiválni a rendszert.

A frissítés tehát a jövőben blokkolja az AutoKMS szoftvert, amivel eddig simán aktiválni tudtuk a rendszert és egyes programokat. Tény ugyanakkor, hogy ez nem fog különösebb gondot okozni a felhasználóknak. Mind a Windows 10, mind a Windows 11 tartósan használható marad, de néhány funkció és beállítás nem működik majd a nem aktivált rendszereken. És jobb alul megjelenik a vízjel, hogy aktiváljuk az OP rendszert. Bár ez zavaró lehet, ez legyen a legkevesebb gond.

Már ezt sem lehet

Nem is olyan rég a Microsoft egy másik fontos tendenciának tett keresztbe. Korábban egy módszerrel lehetett olyan gépekre is Windows 11-et telepíteni, amik alapvetően nem rendelkeznek az alapvető gépigénnyel. A deskmodder.de csapata szúrta ki, hogy a Microsoft kőkeményen fellép az ilyen jellegű próbálkozások ellen.

A rendszer nem lefagy, azaz nem a konkrét CPU támogatást vették ki, hanem figyelmeztetésben részesíti a felhasználót, majd megtagadja a telepítést. Sokkal részletesebben elemzi a telepítő mostantól a CPU/GPU, illetve a TPM és SecureBoot követelmények meglétét. Persze vannak olyan megoldások, melyekkel még mindig ki lehet játszani ezt, ám az átlag felhasználóknak egyre kevésbé fogja megérni, mert ezek bizony már nem a két kattintásos módszerek lesznek. A Rufus sem fog működni az új Windows 11 verziókkal már, ahogy a Registry átírás sem.

Ezt láttad?

A koreai Operator szétrombol mindent – Íme a Rainbow Six Siege Y8S3

×