A Windows 11 gépigénye nem véletlenül változott, ám sokan kijátszották.

2023.08.09. – A Windows 11 lassan 2 éve jelent meg, ám az első időszakban meglehetősen negatív visszhang fogadta. Nem véletlenül, hiszen a fejlesztők kifejezetten erős követelményeket szabtak a rendszernek. TPM 2.0, SecureBoot támogatás elengedhetetlen, így például az első generációs Ryzenek is kiestek. Időszerű volt már egy hasonló lépés a modernizálás miatt, hiszen a végtelenségig nem lehet támogatni a régi hardvereket.

Természetesen a felhasználókat sem kellett félteni. Azonnal megjelentek a korlátozásokat kijátszó megoldások. A registry trükközések után manapság sokkal kifinomultabb módszereket is megtalálhatunk. A Rufus segítségével gyakorlatilag két kattintással megoldhatjuk a problémát. Hiba lenne azt hinni, hogy a Microsoft nem tudott ezekről, ám idáig nem tettek korlátozó lépéseket.

Most azonban úgy tűnik, hogy véget vetnek a jogosulatlan telepítéseknek!

A deskmodder.de csapata szúrta ki, hogy a Microsoft kőkeményen fellép az ilyen jellegű próbálkozások ellen. A rendszer nem lefagy, azaz nem a konkrét CPU támogatást vették ki, hanem figyelmeztetésben részesíti a felhasználót, majd megtagadja a telepítést. Sokkal részletesebben elemzi a telepítő mostantól a CPU/GPU, illetve a TPM és SecureBoot követelmények meglétét. Persze vannak olyan megoldások, melyekkel még mindig ki lehet játszani ezt, ám az átlag felhasználóknak egyre kevésbé fogja megérni, mert ezek bizony már nem a két kattintásos módszerek lesznek. A Rufus sem fog működni az új Windows 11 verziókkal már, ahogy a Registry átírás sem.

Forrás: PCFórum

Az Nvidia ledarálta a konkurenciát? – Az AMD nem próbálkozik többé

×