A Steam igazi játékosparadicsommá növi ki magát, pláne a legújabb frissítése után. Immáron pöröghet a DualShock és DualSense is, méghozzá natívan.

2023.11.22. – Nem, nincs félreírás a címben, a Steam bizony a PlayStation kontrollert markoló PC-s játékosoknak szeretné megkönnyíteni az életét. Elsőre furcsa lehet, de bizony sok olyan játékossal találkozni, akiknek a PS speciális kontroller kiosztása fekszik igazán. Így az otthoni játékhoz a Sony kütyüjét vásárolják meg maguknak, még akkor is, ha egyébként konzollal nem rendelkeznek.

Ezt egyébként már azóta el lehet sütni, amióta USB-s csatlakozója van a PS kontrollerek vezetékének. Már különféle mod programokkal a PS3 kontrollert is hozzá lehetett kötni a gépeinkhez, ám a PS4-es DualShock 4 és az új PS5-ös DualSense már natívan kapcsolódik a PC-khez. Ezúton is le a kalappal a Microsoft előtt, hogy ebben partnerek már egy ideje.

Viszont csak azért, mert már könnyedén hozzá tudjuk társítani a PS-es kontrollert a PC-hez, még nem minden esetben volt egyszerű ki is használni ezeket az eszközöket. A helyzet ugyanis az, hogy a Sony kontrollere tud olyasmit, amit a Microsoft eszközei nem, viszont ezeket az extrákat csak bizonyos játékok támogatják. Ezt a fajta támogatást viszont eddig még nem igazán sikerült számunkra közölnie egyetlen programnak sem.

Itt jön képbe a Steam

Egy korábbi Steam blogposztból kiderült, hogy a klienst használó, egyébként PS kontrollerrel játszók élete hamarosan sokkal könnyebb és remélhetőleg jobb lesz. Jött ugyanis egy frissítés, ami segített abban, hogy tisztábban lássuk, melyek azok a címek, amik ki tudják használni a PS-es eszközeinket.

A Steamen immáron egy PS ikon jelzi, ha az adott program natívan támogatja a speciális kontrollerünk.

Íme pár újdonság, amit az új Steam frissítés tartalmaz:

  • Frissítések az áruházi oldal játékvezérlő-támogatást megjelenítő részén, hogy megjelenítse a PlayStation-játékvezérlő használati szintjét is.
  • Frissítések bizonyos böngészőoldalakon, hogy a játékosok könnyebben találjanak olyan új játékokat, amelyek jól támogatják a játékvezérlőjüket.
  • Frissítések a Steam asztali kliensen annak jelzésére, hogy a Könyvtáradban lévő játéknak van PlayStation-játékvezérlő-támogatása.
  • Frissítések a Steam asztali kliensen annak világosabbá tételére, amikor egy játék játszásához játékvezérlő használata szükséges.

De miért van erre szükség? Nos, a válasz egyszerű, mert rettenetesen sokan használják ezeket a kontrollereket a mindennapi játékukhoz. A Steam szereti kikutatni a felhasználói szokásokat, így egészen érdekes statisztikák állnak a rendelkezésükre. Ebben a témában például 2018-ban kiderült, hogy a Steamen kontrollerrel játszók 11%-a használ Sony PlayStation kontrollert. Ez a szám most 2023-ban már 27%.

Rohamosan nő tehát azoknak a száma, akik a Sony mellett teszik le a voksot, ha kontrollerről van szó, s most már a Steam is érezte, hogy javítani kell a kliens támogatottságán.

Ezt olvastad már?

Filléres játékok a Steamen – Mutatjuk a nagy Őszi Vásár legjobb vételeit

×