A Sony új szabadalma szerint olyan PlayStation kontroller születhet, ami a hőre is reagál. Ez persze csak az egyik új funkció.

Úgy tűnik, hogy a Sony annak ellenére, hogy a videojáték-kontrollerek új korszakát vezette a PS5 DualSense vezérlőjével, nem áll le a fejlesztésekkel. A szabadalmi hivatalnak nemrég angolul beadott szabadalom szerint szeretnék továbbfejleszteni az érzékelést, ami szerint a jövő PlayStation kontrollerei hihetetlen szintű haptikus visszajelzéssel és beviteli érzékenységgel rendelkeznek majd.

A szabadalom persze nem friss (2020-as), szóval nem biztos, hogy a Sony azóta dolgozik a kontrolleren. A szabadalom most jelent meg angol nyelven, így most járja körbe az internetet. Az viszont érdekes benne, hogy a terv egy olyan kontrollert vázol fel, ami reagál a hőre, ami talán már csak a PlayStation 6-hoz lesz elérhető. Persze csak ha megvalósítják. Az ilyen szabadalmak nagy része ugyanis sokszor sosem készül el.

Mint minden más szabadalom, ez is rengeteg felhasználási lehetőséget vázol fel, ám a legfontosabb és számunkra legérdekesebb, az a hőre reagálás. Ha minden igaz, a kontrollert egy rugalmas, formálható, szilikon alapú makromolekuláris géllel töltik fel, ami elektromos jelet küld bizonyos használat alapján. Ilyen például a vezérlő szorosabban megragadása vagy annak elforgatása. Ha minden igaz, a vezérlő a hő hatására a színét is megváltoztatja.

A kontroller ezen kívül olyan műveleteket is sokkal jobban érzékelne, mint az érintés, nyomás, csavarás, csípés/húzás, összenyomás, közelség és dörzsölés/súrlódás.

Attól függően, hogy a játékosok milyen inputot adnak a vezérlőnek, az eszköz ennek megfelelően reagálna, és bizonyos hőfokot generálna. Például a kontroller szoros fogása miatt az lassan felmelegedhet, illetve a játékokban tapasztalt hőt is érezhetnénk. Ha egy játékban például közel vagyunk a tűzhöz, akkor a kontroller is felmelegedhet.

A kontroller a nyomásra is érzékeny lenne, így ha megszorítod, vagy megpróbálod csavargatni vagy dörzsölni, azzal bizonyos dolgokat érhetnénk el a játékban: hőt generálhatnánk, vagy mondjuk tüzet gyújthatnánk.

Az öltet nagyon jól hangzik, de ne feledjünk, hogy ez egy szabadalom, ráadásul nem is mai darab. Egyáltalán nem biztos, hogy a Sony dolgozik ilyen kontrolleren, mindenesetre nagyon érdekes elképzelés. Őszintén szólva, mi örülnénk valami hasonlónak. Te nem?

Ezt láttad már?

A Star Wars rajongók álma? – Fénykardos SSD-k érkeznek a polcokra

 

×