17 évvel az erdeti megjelenése után néhány nap múlva már bárhová magunkkal vihetjük az egyik legjobbnak tartott Hitman-játékot, a Blood Money-t.

2023.11.19. – Übermegagiga Hitman-rajongóként leborultam az új trilógia előtt, ami az Absolutiont követően végre visszatért a 2006-ban abbamaradt klasszikus Hitman-formulához. Bár azon kevesek közé tartozom, akik szerint az akciófilmesített Hitman sem volt annyira rossz, mint sokan lefestik, az valóban tagadhatatlan, hogy a legendás Blood Money után nem egy ilyen folytatást vártunk.

Persze, látványvilágban lehengerlő élmény mind a mai napig, játékmenetében azonban – az újabb mechanikák ellenére – nem csak leegyszerűsödött, hanem számos ponton kigyomlálta a bérgyilkos-szimulátor védjegyévé vált kreativitást is. Mindezt valószínűleg azért lépték meg, mert a Call of Duty-nemzedéket is szerették volna berántani ahelyett, hogy a hűséges rajongók igényeit helyezték volna előtérbe.

Szóval az új, 2016-ban indult World of Assassination-trilógiáig szinte mindenki a Blood Money-hoz tért vissza, ha Hitman-hiányban szenvedett, és mivel a küldetéseket ezer és egyféleképp meg lehetett oldani, évekig is simán elszórakozott vele az ember, mire ténylegesen ráunt. Kétségtelen, hogy ez a valaha készült egyik, ha nem a legjobb Hitman-játék, illetve az legelső rész után a legfontosabb is, hiszen ebben értek közel tökéletessé a 47-es ügynök rafkós eliminálásokkal járó missziói.

Azóta viszont nagyon sokat fordult a világ, változott a technológia: új konzolok jöttek-mentek, de már az sem elképzelhetetlen, hogy mobilon simán fusson egy kurrens generációs játék – lásd. iPhone 15. Bár a Hitman: Blood Money 2006 egyik csúcscíme volt, egy ideje már a zsebünkben is elfér mindaz, amihez anno egy tévé/monitor alatti-melletti polc kellett, ha játszani szerettünk volna. Ezért sem oly meglepő, hogy három mondhatni tipikus mobilos próbálkozás után (Go, Sniper, Sniper: The Shadows) az IO Interactive úgy döntött, hogy eljött az ideje telefonokra ültetni a komplett Blood Money-élményt.

Ez bizony azt jelenti, amire gondolsz, november 30-án pedig már meg is jelenik Androidra és iOS-re a Hitman: Blood Money – Reprisal.

Bár a mobilos Blood Money-t már korábban bejelentették, megjelenési dátumot és árazást csak a minap kapott. Eszerint a néhány nap múlva érkező régi-új Hitman mindösszesen 15 euróba, 5600 forintba fog kerülni, cserébe viszont nem egy sima portot, hanem kvázi egy remasterelést kapunk. A mobilos Blood Money-ba ugyanis egy csomó, csak a későbbi játékokban bevezetett mechanika is helyet kap, ahogyan az irányítást is átszabták, hogy a lehető leggördülékenyebben működjön érintőképernyőkön – ha viszont az nem kényelmes, akkor használhatunk kontrollert, különböző kontrolleres kiegészítőt (pl. Razer Kishi), de támogatja az egér+billentyűzet kombót is.

A Google Play Store és az App Store felületén már elő lehet regisztrálni a játékra, valamikor decemberben pedig Nintendo Switchre is megérkezik.

Ezt is érdemes elolvasnod:

A leghazugabb játékelőzetesek valaha – Így vágják át a palánkon a játékosokat

×